Автор
Woman.bg

Когато пролетта и лятото се превръщат в кошмар

Краят на пролетта и началото на лятото е най-приятното време за разходки на открито. Това е времето, когато всичко около нас е изпълнено с живот. Природата вече отдавна се е събудила от зимния си сън и ни опиянява с цветове, звуци, топлина и аромати, примамвайки ни да излезем навън. Повече от всякога ни се иска да отворим широко прозорците, за да пуснем слънчевите лъчи и свежия въздух в домовете ни.

За съжаление, обаче, не всички имат щастието да се насладят пълноценно на този чудесен сезон, тъй като пролетта е времето, когато се проявява и т.нар. сенна хрема. Сенната хрема, известна още като алергичен ринит или полиноза е алергичната реакция на организма, най-вече на горните дихателни пътища, към полените (тичинковия прашец от цъфтящите растения и цветя). Проявява се сезонно, според цъфтежа на различните растения в дадената климатична област: от ранна пролет до късно лято. Ако сте алергични към полените на повечето растения, това означава, че може да имате проблеми през целия този период на цъфтеж.

Същинският период на сенната хрема започва в края на май и началото на юни, когато освен дървета, цъфтят и много треви, цветя и житни растения, а прозорците на домовете ни са вече широко отворени и хората прекарват все повече време навън.

При някои хора симптомите на сенната хрема могат да се проявяват и целогодишно, провокирани от домашен прах, животински косми, пух, пера, гъбични спори и други дразнители от околната среда. Предразположението към сенна хрема най-често е наследствено. Обикновено се появява за първи път в тинейджърска (юношестка) възраст, а симптомите й са най-силни в периода между 20 и 35 годишна възраст, след което се наблюдава постепенното им отшумяване.

Кои са основните симптоми на сенната хрема?

• лигавицата на носа се възпалява и набъбва, като резултатът най-често е запушен нос в комбинация с обилни и бистри като вода секрети;
• непрестанно кихане, често придружено със сърбеж в носа, по небцето и в ушите;
• сърбеж и дразнене в очите, непрекъснато сълзене, конюнктивит, зачервени и подути ръбове на клепачите;
• умора, отпадналост, главоболие и загуба на концентрация;
• в началото симптомите могат да се объркат с тези на простудата, но при нея имаме покачване на температурата, секретът от носа е жълтеникав и се овладява за около седмица, докато сенната хрема може да трае месец-два и дори повече.



*Симптомите на това неприятно състояние се засилват най-вече при слънчево, сухо и ветровито време.

Близо половината от хората, алергични към полени, имат свръхчувствителна лигавица на бронхите на белите дробове. Ако алергията се прехвърли в тях, има голяма вероятност сенната хрема да се превърне в астма. Ето защо сенната хрема не бива да се подценява и човек трябва да потърси лекар още при първите симптоми, като най-добре е да отиде на алерголог.

Как да се предпазим от сенна хрема?

Сенната хрема не е заболяване, а вид алергия, чието действие може да бъде ограничено или напълно потушено.

Най-сигурният начин да се предпазим от сенна хрема е по възможност да избягваме излизането навън при топло и сухо време или при наличие на вятър, тъй като те улесняват разпространяването на полените и попадането им в очите и дихателните пътища. Също така трябва да се избягва и отварянето на прозорците, особено в късния следобед на горещите пролетно-летни дни. Но както всички знаем това на практика е почти невъзможно.

Какво е тогава решението на проблема със сенната хрема?

За да се насладят пълноценно на този приказен сезон и на прекрасните, слънчеви мигове, които той ни предоставя, много от хората страдащи от сенна хрема се доверяват на добре познатите и изпитани антихистаминови медикаменти, считани за един от най-ефикасните методи за лечение на този тип алергия. Техният редовен прием до голяма степен облекчава течащия нос, кихането и сърбежите. Някои от тези медикаменти се продават свободно в аптеките, други се изписват с рецепта.

Такова антихистаминно и антиалергично средство е Цетиринакс. Това е висококачествен лекарствен продукт от Актавис с доказано ефективно действие и достъпна цена. Цетиринакс е високо ефективен при лечение на сенна хрема, копривна треска (кожен сърбеж, зачервяване и обриви) и други алергии. Той е родно производство и може да бъде закупен без рецепта от най-близката аптека. Цетиринакс е утвърден и изпитан продукт, с над седемгодишно присъствие на пазара. Той по нищо не отстъпва в качеството си на конкурентните чуждестранни продукти, като в същото време е и на по-изгодна цена.

Цетиринакс съдържа активното вещество Цетиризин, което е част от по-новите поколения антихистамини. Цетиризин е активна съставка, трайно наложила се през последните години в лечението на широк кръг от алергични заболявания като сенна хрема, копривна треска и др. Той е в основата на много от най-популярните съвременни антиалергични продукти заради ефективното си действие и сравнително малкото странични ефекти. Например, за разлика от старите, новите поколения антихистамини, какъвто е и Цетиризин, се свързват с значително по-ниска честота на прояви на сънливост, както и на други нежелани реакции.

Цетиринакс осигурява 24-часово облекчение на алергичните симптоми само с една таблетка, при това само за 35 стотинки на ден.

*Продължителността на приема на Цетиринакс зависи от типа, продължителността и хода на лечението на оплакванията. При сенната хрема най-добре би било да се взима от 3 до 6 седмици, докато при краткотрайна поленова алергия – обикновено е достатъчно и едноседмично лечение.