Бъдете внимателни, когато духвате свещичките. Ново проучване установи, че е по-вероятно да умрем на рождения си ден, отколкото в който и да било друг ден.

Учените, които изследвали над 2 милиона души в продължение на 40 години, повишаване на смъртните случаи на рождения ден в резултат на сърдечен удар, инсулт, падане или самоубийство.

Уилям Шекспир починал на рождения си ден на 23 април 1616 година. Същата участ сполетя и актрисата Ингрид Бергман, която също почина на рождения си ден през август 1982 година. Хората над 60-годишна възраст е с 14% по-вероятно да починат на рождения си ден.

Сърдечните удари се повишават с 18,6% на рождения ден, а инсултите - с 21,5%. Д-р Владета Аждачич-Грос от университета в Цюрих заяви, че "рождените дни завършват с фатален край по-често, отколкото би трябвало да се очаква". Той допълни, че рискът от смърт на рождения ден нараства с напредването на възрастта на хората.

Канадско изследване също показа, че инсултите са по-вероятни на рождения ден, особено при пациенти с високо кръвно налягане.

От БГНЕС разкриват, че на рождените дни се наблюдава и увеличение на самоубийствата с 34,9%, на смъртните случаи при инциденти, които не са свързани с коли - 28,5% и на загинали при падания - 44%.