Несъмнено обеците са сред най-обичаните от дамите бижута. Те имат способността да направят всяка жена по-привлекателна, интересна и чаровна, но също така, ако не са добре подбрани и съобразени с тоалета и повода, могат изцяло да провалят визията на своята притежателка.

Затова следващия път, когато избирате обеци, запомнете - важно е не само да ви харесва вида на украшението, но и бижуто да е подходящо за формата на лицето ви.

За кръгло лице

За такъв тип лице са подходящи дълги обеци на висулка или такива с тясна правоъгълна и квадратна форма. Те ще придадат на кръглото лице лек ъгъл и оптически ще го издължат.

Избягвайте обеци с кръгла форма - малки топчета и халки.

За овално лице

Ако имате овална форма на лицето сте много облагодетелствана, тъй като ви подхождат почти всички модели обеци. Все пак най-подходящи за вас са такива с меки форми като топчета и халки. Много добре биха ви седели и обеци с не големи фигури с форма на квадрат или сълза например.

Избягвайте много дългите и тънки обеци, защото те биха издължили лицето ви още повече.

За лице със сърцевидна форма

За подобен тип лице са препоръчителни обеци, които са по-широки в долната си част – например такива с овална форма, с форма на сълза или обеци на висулка, наподобяващи полилей.

Целта е долната част на бижуто да е по-широка, за да балансира по-тясната част на лицето.

Избягвайте много късите обеци.

За квадратно лице

При квадратното лице целта е чрез обеците да се омекотят ъглите, затова заложете на овални и кръгли украшения за уши.

Подходящи са обеци с форма на сълза, продълговати обеци – капка, висулки, както и халки или обеци с извити краища.

Избягвайте квадратни обеци или такива с големи ъгли.

За продълговато лице

За притежателките на такъв тип лице са подходящи гравираните (релефни) обици. Целта е релефа да придаде повече пълнота на лицето.

Може да носите както кръгли, така и триъгълни обеци, но триъгълника трябва да е с широката част надолу.

Избягвайте плоски и дълги висящи обеци.

За лице с форма на диамант

Ако лицето ви е с формата на диамант носете по-къси и разширени в долната част обеци. Подходящи са такива с формата на капка или пък малки клипси с широки фигурки в долната част.

Избягвайте дълги и тънки обеци.

За триъгълно лице

За такъв тип лице са необходими обеци, които да омекотят острите му черти. Подходящите обеци са с овална и кръгла форма, като трябва да са по ухото.

Избягвайте дългите висящи обеци.