Архитектът Барт Принс построява тази неземна резиденция за самия себе си в Албъкърки, Ню Мексико, през 1983 г.

„Когато я завърших, целият град скочи на нож!”, спомня си той. Професионалните архитекти пък реагирали, сякаш върху Лувъра е паднала бомба.

Музеят за съвременно изкуство „Нитерой” в Рио де Жанейро е дело на легендарния бразилски архитект Оскар Нимайер.

Тази изумителна къща е построена за комика Боб Хоуп в Калифорния през 70-те. Когато Хоуп я вижда за първи път, той се шегува: „Е, поне когато извънземните дойдат от Марс, ще знаят къде да отседнат!”

Марсианците ще се чувстват като у дома си и в Града на изкуствата и науките – една от гордостите на испанския град Валенсия. Това тук е Palau de les Arts Reina Sofia – опера и център за изкуства.

L’Hemisferic е друга изумителна структура от Валенсия. В нея има кино Imax, планетариум и Лазериум. Сградата е планирана така, че да прилича на око на гигантско чудовище.

Тази футуристична постройка кара много шофьори на легендарния път Route 66 в САЩ да скачат на спирачките и да търкат очи. В началото сградата е построена за ресторант и бар, но днес е частна собственост.Местните я наричат „Аризонската Звезда на смъртта”. Какво ли прави стопанинът й вътре?!

Сякаш гледате катастрофа на НЛО – но това всъщност е къщата Бенес – музей и хотел в Наошима, Япония.

Датският архитект Арне Якобсен днес е най-известен заради прочутите си столове, но през 1956 г. той създава и тази футуристична къща в Дания.

Не се присмивайте на миналото! Къщата Димаксион е гордостта на архитекта Бъкминстър Фулър (продължавайте да не се смеете) и е построена в САЩ през 20-те години на миналия век. Всъщност това е първата сграда, изработена фабрично, която се сглобява лесно и се поддържа просто – нещо като ламаринена палатка.

И най-накрая едно истинско, непресторено НЛО! Това е къщата Футуро – един от около 100-те фабрично изработени домове, създадени от архитекта Мати Сууронен през 60-те и 70-те. Днес от тях са оцелели около 50.



Източник: Daily Telegraph, obekti.bg