Автор
Woman.bg

Вегетарианската диета е свързана с по-дълъг живот

Хора, които ограничават количеството месо в диетата си и се придържат към повече плодове и зеленчуци в нея, са изложени на по-малък риск от смърт за даден период от време, показа ново изследване.

„Смятам, че това [изследване] подкрепя сведенията показващи потенциалните благотворни ефекти от вегетарианската диета за превенцията на хронични заболявания и удължаването на продължителността на живота“, казва д-р Майкъл Орлич, водещ автор на публикацията.

Четете още: Аманда Сейфрид – почитателка на суровоядството

В изследването Орлич и неговите колеги анализирали данни за над 73 308 души от щатите и Канада в периода 2002-2007г. Участниците били анкетирани за хранителните си навици и били разделени на групи на базата на това колко често консумирали млечни продукти, яйца, риба и месо.

8 процента от хората в изследваната група били вегани и не включвали месо или животински продукти в диетата си. Други 29 процента били лакто-ово-вегетарианци и не консумирали риба или месо, но не избягвали млечни и яйчени продукти. 15 процента пък понякога хапвали месо, включително риба. Учените проверили каква част от хората в изследваната група са починали преди 2010г.

Резултатите показали, че при хората ядящи месо средно 7 на 1000 умирали на година. При вегетарианците това съотношение било по-ниско: 5-6 на 1000. Също така при мъжете благотворният ефект на базираната на растителни продукти диета бил по-ясно изразен.

Орлич обаче предупреждава, че не може да се каже със сигурност, че хранителният режим е причина за по-малката смъртност, защото може да има други различия между групите, които не са взети предвид.

Четете още: Богати, Известни, Вегани

Така например според Алис Лихтенщайн от Университета Тафтс в Бостън участниците, които са вегетарианци, водели по-здравословен живот като цяло.

„Важно е да се отбележи, че вегетарианците в изследването са с по-добро образование, по-малко склонни са към тютюнопушене, упражняват се повече и са по-слаби“, казва Лихтенщайн, която не е от авторите на публикацията. Всички тези черти са свързвани с по-добро общо здравословно състояние в минали проучвания.

Източник: БТА