Автор
Woman.bg

8 съвета за майки на новородено: Как да се отървем от тревогата и да се насладим на майчинството

Човек може само да се възхищава на търпението на младите жени, които трябва да бъдат едновременно добри майки и съпруги и дори да го правят по такъв начин, че да получават одобрението на другите. Всъщност не трябва да е така!

Просто приемете, че майчинството е трудно

Никога не си казвайте: „Днес не направих нищо!“ Защото не е вярно. Бяхте напълно погълнати от бебето, често трябваше да прекъсвате домакинските задължения или готвенето, за да успокоите незабавно бебето, да го преоблечете и да го нахраните. Изследванията показват, че усещането за спокойствие от ръцете на майката е също толкова важно за едно бебе, колкото например храната. Никога не се стремете да бъдете перфектни и коректни, за да угодите на всички. Когато нещата не вървят, просто си кажете, че така или иначе сте достатъчно добра и това засега стига.

Направете, колкото се може повече от дните добри

Когато се разхождате с детето си, когато го храните, пазарувате в магазина или просто се наслаждавате на хубавото време в парка, това вече е добре. Запомнете всички тези свои приятни усещания.

Припомняйте си всичко, което ви е карало да се усмихвате

В моменти, когато изведнъж ви стане неприятно или тъжно, приятните спомени ще ви разведрят. Помислете какъв специален човек сте, защото сте майка!

Обкръжете се с възможно най-много приятели

Нека има много приятели около вас. Особено се опитайте да съберете около себе си също майки с малки деца. Дори не можете да си представите как комуникацията с жени, с които имате общи интереси и проблеми, ще ви спасява в трудни времена, особено по време на следродилна депресия.

Позволете си да почивате

Никога не се укорявайте, че имате нужда от сън, почивка, от лека нощ, от каквото и да е в тази насока! Намерете начини да си почивате, защото почивката зарежда вашите сили и ви поддържа в добро настроение, дава ви търпението, което е толкова необходимо, когато се грижите за бебе. Почивката освен това е много важна за кърменето.

Научете се да се изключвате

Умението да се изключваш от всичко помага много в борбата с преумората и лошото настроение. Това означава, че трябва да се съсредоточите върху това как се чувствате сега и да оставите настрана всички мисли за това какво ще се случи после. Ето защо, докато прегръщате детето си, фокусирайте се само върху него, върху това, което чувствате в този момент, помислете колко много топлина си дарявате един на друг, гледайте го колко сладко спи, как диша и т.н.

Оставете всички мисли какво и колко много имате да правите и кога ще успете да го свършите. Просто бъдете тук и сега. Практикувайте това в продължение на десет минути всеки ден и ще се убедите, че работи.

Нормално е да се тревожите

Пролактинът (хормонът, отговорен за производството на кърма) ви прави по-тревожни и раздразнителни, но в същото време по-нежни и любящи. Така че никога не се опитвайте да бъдете добри с всички. Това е невъзможно и вредно за благосъстоянието ви. Да си малко раздразнителен и неспокоен е естествено.

Не се опитвайте да бъдете перфектни!

Никога не отказвайте предложение за помощ. Ефектът на пролактина, съчетан със стремежа към съвършенство, може да ви попречи да изградите добра връзка със съпруга си. Затова е важно да се уверите, че той се учи да общува с бебето.

Ако искате съпругът ви да ви помага, когато детето порасне и ако искате той да разбере защо се чувствате уморени и защо в дома ви е бъркотия, тогава оставете татко да прекарва време сам с детето. Как иначе може да се научи да се грижи за бебето и да разбере защо сте толкова раздразнителни и уморени?

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg