Автор
Елена Ангелова

6 правила: Как родителите да се справят със стреса?

Справянето с безпокойството през последните години става все по-трудно. Особено трудно е за родителите: в края на краищата те трябва да осигурят на децата спокойна и подкрепяща атмосфера. Но откъде да вземат сили за това?

Живеем в трудни времена. Всички са под напрежение - и възрастните, и децата. Как се справяме със стреса, напрежението, несигурността? Всеки по свой начин. Някой бърза да говори с приятели. Някой плаче или обратното – ядосва се. Някой отива на църква. Друг "убива" тревожността си с шоколад. Трети отива на фитнес и тренира до изтощение.

Израелският психолог Мули Лаад се опитва да обедини всички начини за справяне със стреса в един модел. Той го нарича BASIC Ph - това име е съставено от първите букви на имената на каналите, от които черпим ресурси. Какви ресурси? Нека да видим.

1. Belief - вяра и убеждения

Да, когато на човек му е трудно, когато е объркан, той може да отиде на църква, да се помоли и да помоли Бог за помощ. Той вярва в неговото всемогъщество, вярва, че той ще го защити, ще разреши проблемите му. И на човека му става по-леко. Но в контекста на нашата теория вярата не е само (и не непременно) вяра в Бог. Тя също така е самоувереност: „Мога да се справя с това!“ Това е вяра в бъдещето: "Всичко ще бъде наред!" Вяра в опита на поколенията: „Родителите ми имаха много по-трудни периоди в живота си, но се справиха.“

2. Affect – емоции

По някаква странна причина е възприето да се смята, че плачът не е добър, че е срамен, че е признак на слабост. Но неслучайно има такава дума: плач. Понякога такова проявление на чувства помага на хората - по този начин човек се освобождава от тежестта на преживяванията. Сълзите сякаш отнемат напрежението, измиват го. Показването на чувствата, говоренето за тях, писането за тях - много от вас вероятно познават този начин за справяне със стреса.

3. Social – социум

Често в стресова ситуация човек се чувства самотен, няма с кого да сподели страховете, болката, безпокойството си. Тогава той се обръща към роднини, приятели. Понякога дори споделя преживяванията си с напълно непознати. Понякога пазарува - сам е в тълпата, не познава никого - но наоколо има хора и му става по-леко. Понякога той е зает да помага на други хора и вниманието му се превключва, собствената му болка намалява, силата му се възвръща.

 

4. Imagination - въображение

Професор Мули Лаад използва прекрасен термин – fantastic reality, фантастична реалност. Когато напрежението и стресът станат непоносими, можете да избягате в друга реалност. Не става въпрос за раздвоение на личността, а за въображението, за мечтата. Можете да си представите какъв ще бъде животът, когато кризата отмине. Можете да пратите настоящите си трудности и грижи по дяволите и да си представите, че отивате с яхта на Ривиерата. Можете да гледате филм и да се поставите на мястото на героя. Сигурен съм, че всеки от вас може да добави още много варианти според своите възможности.

 

5. Cognition — умствена дейност

Кажете, приемането на гости стресова ситуация ли е за вас? За мен да. И знаете ли как облекчавам стреса? Пиша списъци. На един лист - списък на гостите. От другата страна е списък с ястията. На трети лист – какви продукти ми липсват. Давате последния списък на съпруга си, съпругът отива до магазина. Това е всичко! Стресът изчезва.

Ако ситуацията е несигурна, можете да напишете списъци с „познати-неизвестни“. Но тъй като ситуацията се усъвършенства, неизвестното става известно. И когато човек види тези промени записани, когато са пред очите му, напрежението намалява.

 

6. Physiology физиологични и физически промени

Тук е може би най-обширният списък от "лечители" всякакви. Тук са събрани всички фактори, които влияят на физиологичните и физически промени в тялото ни. Някой пие кафе. Друг приема валериан. Трети тренира. Четвърти влиза под душа.

Всеки има свой начин да се справя със стреса. Но сякаш най-добрият начин е да легнете и да се наспите.