Автор
Елена Ангелова

Защо трябва да се прегледате на ултразвук след цезарово сечение?

Цезаровото сечение (секцио) е доста сложна процедура. Здравословното състояние на родилката след такава оперативна интервенция изисква внимателно отношение.

Ефективен диагностичен метод в следродилния период е ултразвукът. Тази безопасна, безболезнена и точна техника ви позволява да идентифицирате различни евентуални отклонения и да вземете правилните мерки своевременно. Изследване чрез ултразвук след цезарово сечение се извършва известно време след раждането и има за цел да получи най-точните медицински данни.

По време на бременността ултразвукът за бъдещите майки е задължителна процедура. Използва се ефективна техника за идентифициране на различни аномалии в развитието, оценка на здравословното състояние на жената и бебето, определяне на пола и параметрите на плода и др. Този процес отнема около 6 седмици.

По време на следродилния период настъпват различни промени. Всичко това изисква специален контрол и наблюдение от специалист. За тази цел се използва ултразвук, който ви позволява да получите точна и подробна информация.

След оперативното цезарово сечение ултразвукът за жени се използва за:

- Откриване на кървене;

- Определяне на състоянието на шева;

- За предотвратяване на развитието на ендометриоза след раждане;

- Откриване на усложнения от септичен характер;

Нумерология на прераждането: Какви сте били в миналия си живот според датата на раждане
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Теодор Муховски

Нумерология на прераждането: Какви сте били в миналия си живот според датата на раждане

Автор Теодор Муховски

- Идентифициране на причината за болка, дискомфорт, неразположение на родилките.

Информационният ултразвук на матката след цезарово сечение е не само ефективна диагностична техника, но и проста, безболезнена процедура. След раждането това е много важно, защото може да се контролира родовия канал и зарастването на белега, процеса на възстановяване на матката и други органи. По този начин се извършва задълбочено изследване, наблюдава се процеса на инволюция.

Ако ултразвукът открие някакви аномалии след цезаровото сечение, тогава незабавно се предприемат подходящи действия. Изследването се извършва и при наличие на показания, например при тежко раждане или при оплаквания от болка. Това помага да се предотврати кървенето и развитието на възпалителни процеси.

Възстановяването на тялото след раждане

Бременността е доста труден период за много жени. Раждането е още по-голям стрес и натоварване за организма им. Отнема много време на органите да се върнат към нормалното си функциониране.

Процесът на инволюция означава свиване на гладката мускулатура на матката. В следродилния период вътрешната повърхност на този орган кърви, но постепенно придобива нормалните размери. Всичко това отнема около 6 седмици, след което здравословното състояние на родилката се стабилизира.

Ултразвукът веднага след раждането е насочен към идентифициране на различни отклонения в инволюцията, тоест в процеса на възстановяване. Целта на процедурата е да се определи размерът на тялото и съответствието му с нормата. Изследването е важно и разкрива такива неща като натрупване на течност в маточната кухина, частици от мембрани, промени във формата на органа и твърде бавна контракция.

Наличието на чужди мембрани съчетано с ненавременно им откриване води до развитие на сериозни усложнения. Затова ултразвукът най-често се извършва още в родилния дом малко след раждането, обясняват акушер-гинеколози.