Автор
Елена Ангелова

18 неочевидни симптома: Кога бременната жена има нужда от лекар

Бъдещите майки понякога подценяват опасността от определени усещания, които трябва да предизвикат тревога. А лекарите не винаги предупреждават за тях.

Първо, не можете да се подготвите за всичко. Второ, ако започнете да изброявате възможните рискове, няма да отнеме много време да се изплашите. И без това бременната жена е толкова нервна поради хормоните, че може да започне да вика линейка при всяко кихане. Но все пак си струва да знаете за някои наистина тревожни симптоми.

Кръвотечение

Лекото кървене през първия триместър обикновено е нормално. През първите 12 седмици след зачеването настъпва имплантиране на оплодената яйцеклетка. Този процес предизвиква кървене - леко, безболезнено, което бързо спира. Ако обаче има много кръв и ви боли коремът, това е причина да се обадите на лекар. Факт е, че такова кървене може да е признак на извънматочна бременност, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Това състояние е много опасно и може да коства здравословни проблеми на жената.

Слаба активност на плода

Майката обикновено усеща първите движения бебето в утробата си между 16-та и 22-ра седмица от бременността. Това е важен показател за развитието на детето. Ако активността на вашето бебе внезапно намалее, трябва да посетите лекар. Но имайте предвид: докато жената се движи, бебето може да мърда и да рита по-малко. Движенията го успокояват и то заспива. За да го събудите, можете да изпиете чаша студена напитка или да хапнете нещо. Ако активността не се възобнови скоро, има причина за безпокойство.

Остра болка в корема

По време на бременност ще се наложи да се сблъскате с различни неприятни усещания и не толкова рядко. Въпреки това, острата, неочаквана болка в корема не е нещо, за което трябва да си затваряте очите. Особено ако болката е силна, постоянна или придружена от кървене. Често обаче това са напълно безобидни болки, причинени от растежа на разширяващата се матка. Но дори и в този случай е по-добре да посетите лекар. Той ще ви посъветва как да облекчите дискомфорта си или ще ви предпише безопасно болкоуспокояващо.

Твърде силна токсикоза

Сутрешното гадене засяга живота на почти всяка бременна. Въпреки това, понякога токсикозата може да бъде твърде силна. Тогава говорим за сериозно усложнение на бременността - хиперемезис. Това се случи с Кейт Мидълтън. Тя трябваше да остане на интравенозни капки за един месец, беше ѝ много зле. Повръщане по няколко пъти на ден, нито ядене, нито пиене – всичко това се забавя. Това е причина незабавно да се консултирате с лекар. Няма нужда да търпите такова състояние.

Силно главоболие

Липса на сън, дехидратация, проблеми с позата, стрес - всичко това може да причини дълги и досадни мигрени по време на бременността. Въпреки това, силното главоболие, особено през третия триместър, може да показва началото на прееклампсия. Това е опасно усложнение по време на бременността, изпълнено със сериозни проблеми както за детето, така и за майката. Още два признака на прееклампсията са скоковете в кръвното налягане и протеини в урината.

Подуване на лицето и ръцете

Помните ли как изглеждаше Ким Кардашиян по време на втората си бременност? Тя приличаше на балон, пълен с вода. Големи бузи, подути крака... Подуването при жена, която чака дете, е нещо обичайно. Но внезапното подуване на лицето, очите или ръцете може да означава прееклампсия и това състояние не трябва да бъде пренебрегнато.

Болка при уриниране

Бременната жена е много уязвима към инфекции на пикочните пътища. Ако не се диагностицира и лекува навреме, болестта може да се разпространи по-нататък: пикочния мехур, бъбреците. И това не е само дискомфорт (не искате да пикаете по 50 пъти на ден!), Но и заплаха от преждевременно раждане. Ето защо определено трябва да уведомите Вашия лекар за вашия дискомфорт.

Загуба на тегло

Отслабването през първия триместър не е нищо необичайно. Поради токсикозата често напълно липсва апетит. Но ако наддаването на тегло не започне по-късно и дори започне да пада, това е причина за допълнителни медицински изследвания: трябва да сте сигурни, че не отслабвате поради проблеми с щитовидната жлеза.

Замъглено зрение

Зрението може да се влоши по време на бременността - това е факт. Особено ако е имало проблеми преди това. Това дори може да служи като индикация за планирано цезарово сечение. Подуването на очите и лошото кръвообращение също могат да причинят феномен като замъглено зрение. След раждането всичко обикновено се връща на мястото си. Въпреки това, същото явление може да бъде симптом на прееклампсия или гестационен диабет. Ако очите ви са замъглени или са силно подути, уведомете Вашия лекар за това. Като минимум трябва да проверите кръвното си налягане и нивата на кръвната захар.

Диспнея

През второто и третото тримесечие това не е никак необичайно, защото трябва да носите не само себе си, но и още 10-15 допълнителни килограма. Така че в повечето случаи това е нормално. Ако обаче не се притеснявате само от лек задух, а се задъхвате при ходене, пулсът ви е ускорен, тогава това може да е признак на анемия, когато метаболизмът на кислорода е нарушен. Един преглед няма да навреди.

Конвулсии

О, това е незабравимо усещане, когато нощем краката ти се свиват от адска болка. За съжаление, това също не е необичайно при бременни жени - спазмите често се появяват поради липса на калий и магнезий. Но в тежки случаи спазмите могат да бъдат признак на дълбока венозна тромбоза. Затова винаги трябва да говорите с Вашия лекар за тях.

Болки в гърба

Обикновено това се дължи на нарастващия корем - центърът на тежестта се измества и става неудобно да се носите. Ако мускулите на жената са слаби, дискомфортът ще бъде още по-силен. Трябва да наблюдавате стойката си, да избягвате обувки с токчета, да правите леки упражнения - или всякакви други упражнения, разрешени от лекаря. Но той трябва да изключи бъбречна инфекция, която може да се почувства и по този начин.

Левкорея

Това е нормално течение, което винаги имат всички жени. По време на бременност то може да се засиля поради интензивен кръвен поток в шийката на матката. Въпреки това, ако изхвърлянето ви причинява дискомфорт, трябва да уведомите Вашия лекар за това. Защото може да е гъбична инфекция, която определено трябва да се лекува.

Патологична умора

Сънливостта и умората са верни спътници на първия и третия триместър от бременността. Лекарите са склонни да вярват, че хормоните са виновни за това. Може обаче да е и заради лошо хранене, проблеми с кръвообращението или неподходящ дневен режим. Обсъдете състоянието си с гинеколог, за да разберете причината.

Пристъпи на паника

Сантименталността, агресивността, впечатлителността и раздразнителността също често са причинени от хормоналните промени в женския организъм. Те не са опасни за детето. Но паник атаките са опасни. Когато една жена изпитва силно безпокойство, притокът на кръв към матката намалява, което не носи никаква полза за бебето. Лекарят може да предложи методи за релаксация и седативна терапия.

Треска

Имунитетът при бременните жени често се понижава, тъй като тялото понася огромно натоварване. Следователно за тях е много по-лесно да хванат инфекция, отколкото за всички останали. Ако температурата ви внезапно се повиши, това означава, че тялото ви се бори с вируси или възпаление. Лекарят трябва да знае за това. Нелекуването на грип, ARVI и други заболявания по време на бременност е сериозна грешка.

Спазми

Тъй като матката расте, спазмите не са необичайни. Обикновено не е много болезнено и изчезва бързо. Причина за безпокойство могат да бъдат редовните спазми, когато стомахът се напряга постоянно и за дълго време, причинявайки болка. Това явление може да означава заплаха от преждевременно раждане.

Необичаен обрив

За съжаление, бременността често е придружена от акне и пъпки. Отново поради хормоналните промени. В никакъв случай не трябва да се пипат тези обриви. Максимум – нежно почистване и без изстискване. Ако имате необичаен обрив, който сърби или ви причинява дискомфорт, трябва да уведомите Вашия лекар. В крайна сметка много различни заболявания се проявяват точно по този начин - с обрив.

Източник: wday.ru