Автор
Веселина Петрова

Битката за цената на козунаците: Кой колко иска да изкара на гърба на клиента

Наближава Великден. И всички започваме да се вълнуваме за този светъл празник. А сред основните ни драми са цените на продуктите, без които Великден няма да бъде същият...

Седмици преди празника се коментират цените на яйцата, агнешкото, козунаците... По медии, социални мрежи и други лични профили известни готвачи защитават скъпите и ексклузивни специалитети. Нормално е, каза шеф Токев, който коментира, че колегите му, които обявяват високи цени, използват био съставки, които сами по себе си са доста скъпи.

"Знаете, че "Ферари" и "Порше" имат различни цени, отколкото едно "Рено" и един "Фиат". Ние не може да определяме цената на козунаците. Производителите, сладкарите или пекарите решават каква да е тя, а ние ще решаваме дали ще искаме да закупим този козунак", заяви пред Би Ти Ви Токев.

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия", обясни тя.

Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на "измислени майстори в интернет пространството", които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети „био“.

Добре, нека пресметнем колко реално струва един козунак. С био продукти. Четири козунака ще ни струват: 6 яйца за 7 лева - с доставка от био ферма; плюс 5 лева за прясно мляко, био, плюс 6.00 лева за килограм и половина био брашно, захар - 2 лева, масло - 5 лева, т.е. 24 лева, т.е. един козунак ще ни струва 6 лева. И какво излиза сега - че един козунак от био продукти ще ни струва у дома колкото един "тъп" козунак от магазина с евтини съставки. А скъпият, т.е. биото, можете да си купите на цена от 35-40 лева до към 200 лева за килограм!

Та прав е шеф Токев - за Ферарито и Реното, само че Ферарито отива при производителите на ексклузивните сладкиши. Като добавите агнешкото, яйчицата и другите инак нормални празнични благинки, то трябва да си приготвите поне една нормална месечна заплатка. Нали?

Разбира се, търсенето е според предлагането и "никой не ни кара", ама не е човешко да се слагат такива цени. Не е християнско някак си. Да се печели от празника. То на нас цялата ни работа е такава по принцип. Нали знаете - на 8 март и на всички именни дни цветята са в пъти по-скъпи. Щото ден година храни. Така мислят нашите търговци.

Аз пък ви подканям да си направите едни наистина домашни нещица и да ги оставите да си ядат сами скъпите ексклузивни красоти. Нали? Весели празници!