Автор
Веселина Петрова

Психолози и експерти съветват: 4 начина да отгледате психически силни деца

Ако сте родител, вероятно искате децата ви да могат да се справят лесно с големите предизвикателства в живота.

Това вероятно означава, че трябва да ги научите да бъдат психически силни и стабилни. Така те ще бъдат и по-щастливи, успешни хора, по-уверени, постоянни.

Ето четири неща, които родителите могат да направят, за да отгледат психически силни деца, според психолози и други експерти по родителство.

Помогнете им да бъдат независими

Увереността и самомотивацията са важни аспекти на умствената издръжливост, което означава, че вашите деца не трябва да зависят от други хора, за да се чувстват добре със себе си, казва психотерапевтът Ейми Морин.

Можете да помогнете на децата, като споделяте с тях няколко мотивиращи фрази, казва Морин за CNBC Make It през 2021 г.

Тези фрази трябва да бъдат кратки и лесни за запомняне, например:

„Всичко, което мога да направя, е да дам всичко от себе си.“

„Дръж се уверено.“

„Мога да се справя, защото съм достатъчно добър.“

„Днес избирам да бъда щастлив.“

Покажете им смисъла на това да правят нещо, което изглежда трудно

Може да е трудно да гледате как децата ви се провалят в дадено начинание. Но родителите трябва да научат наследниците си, че трудните предизвикателства са част от живота, от пътя към успеха, също както и провалите. Те ни учат на много.

"Поздравявайте децата си всеки път, когато се втурнат към трудно предизвикателство", препоръчва психологът Мери К. Мърфи. Помогнете им да се научат да осмислят уроците и опита, които получават от неуспехите и трудностите.

Споделете лични истории за ситуации, в които сте били упорити и за грешките, за опита, за смисъла.

Бъдете оптимисти

Вашето отношение може да бъде добър пример, затова редица психолози изтъкват колко важно е вашето поведение - то моделира децата ви. "Бъдете оптимисти и не се предавайте, учете ги да бъдат смели и да опитват, да не се предават", казва неврологът Уенди Сузуки.

"Оптимистично настроените деца имат усещането, че контролират по-добре живота си и случващото се в него", казва образователният психолог Мишел Борба пред Make It. Оптимизмът се учи.

Научете ги как и кога да се извинят

Ключов аспект на умствената издръжливост е емоционалната интелигентност, която включва емпатия и самосъзнание. Научете децата си колко е важно да уважават другите, както и самите себе си. Те трябва да могат да изслушват с пълно уважение гледните точки на другите и да се извиняват искрено, когато са сгрешили, казва Морин.

Това не означава, че вие ​​или вашите деца трябва постоянно да се извинявате, защото има опасност да се попадне в капана на „токсичното самообвинение“.

Психически устойчивите хора „поемат отговорност за поведението си“, казва специалистът. „Те поднасят искрени извинения, когато съжаляват за действията си и се стремят да се поправят, когато е възможно.“