Автор
Антония Михайлова

5 признака, които издават зависимостта на дъщерята от майката

Топлите отношения в семейството са нещо прекрасно, стига да не се стигне до обсесивно въздействие от страна на родител върху дете. Независимостта и култивирането на качества като решителност и самочувствие у детето са необходими ключови фактори за изграждането на щастлива, уверена и самостоятелна личност.

Свръхзащитата може да формира различни видове проблемни взаимоотношения, например когато дъщеря стане твърде зависима от мнението и поведението на майка си. Такива отношения неминуемо ще повлияят и върху връзката на момичето с нейния бъдещ партньор.

Обичта и необходимостта от уважение, подкрепа и разбиране от страна на родителите към децата им са нещо напълно нормално при всеки човек. Но когато границите бъдат прескочени, това може да доведе до емоционална зависимост, а оттам и до психологически проблеми ри детето.

Ако по време на израстването хармонията в отношенията между майка и дъщеря е нарушена, и процесът на формиране на личността е по някакъв начин неправилен, било то чрез апатия, или обратно - чрез прекалено обсебване от страна на родителя към дъщерята, тогава това ще остави негативни последици в по-късен етап от живота на детето.

Основни признаци, които издават прекалената зависимост на дъщерята от майката:

  • Твърдем ного прилики - Дъщерята се отказва от собствените си желания, заменяйки ги с нуждите на майка си. Вижданията и възприятията за настоящето и бъдещето на дъщерята съвпада с това на майката.
  • Постоянен контрол - Това е онази крайност, при която човек не може да даде на друг свобода, право на мнение и други изрази на личностна самоизява. Такава дъщеря се намира под постоянния контрол и наблюдение на майка си и трудно може да излезе от него.
  • Необходимост от постоянно получаване на одобрение - Единственият начин дъщерята да се чувства уверена и пълноценна е, като получава постоянно одобрение от страна на майка си.
  • Несигурност - Това качество е тясно свързано с предишното. Момичето не се чувства достатъчно способно и уверено в себе си. Това често се дължи на факта, че майката често я укорява или контролира всичките ѝ действия.
  • Недоверие - За дъщерята е трудно да се довери на някого, което води до перманентно чувство на безпокойство, емоционална нестабилност и постоянен дискомфорт.

Внимавайте: Прекалено тревожната майка възпитава тревожно дете
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Woman.bg

Внимавайте: Прекалено тревожната майка възпитава тревожно дете

Автор Woman.bg

Ако се чувствате емоционално зависими, тогава трябва да разберете себе си. За да направите това, по-добре е да се свържете с психолог или психотерапевт.

Хармоничните взаимотношения в семейството е изключително важен фактор, който ще ви позволи да създадете свое собствено и щастливо семейство.