Лайката е най-популярното между всички лечебни растения. Поради свойството й да облекчава треска, древноегипетските лечители я наричали "цвете на бога на слъцето", а старогръцките я препоръчвали при жлъчни и бъбречни камъни.

Латинското й название - матрикария - означава майчина билка и се свързва с облекчаващото й действие при коремни оплаквания.

Широката употреба на лайката е научно обосновано. Фармакологични тестове доказват, че тя действа противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и подпомага заздравеването на рани.

Разнообразно е използването на лайката и в козметиката. Богатото й химично съдържание определя и нейното въздействие върху кожата: успокоително, дезинфекциозно, овлажняващо, стимулиращо кръвооросяването. Ще ви опишем няколко нейни приложения:

1. При суха кожа
За почистване на черни и бели точки или петна се прави баня от билкова смес: по една супена лъжица лайка, подбел, лавандула, метличина и копър се сипват в 1 л вода. Когато заври, лицето се надвесва за 15 минути над парата (със затворени очи и прибрана с кърпа коса). Изплаква се със студена вода и се намазва с отвара от лайка. Оставя се да изсъхне без да се избърсва.

2. При мазна кожа
За обезмазняване и почистване на кожата, за стягане на разширените пори се правят маски на лицето. В ½ чаена чаша чай от лайка (1 супена лъжица цвят в 1 чаена чаша вода) се разбива на пяна 1 яйчен белтък и се прибавя лъжчка лимонов сок. Със сместа се намазва лицето, изчаква се 20-30 минути и се изплаква със студена вода.

3. При бръчки
За намаляването на бръчките помагат компреси с лосион от лайка (да се пазят очите). Лосионът се приготвя от 1 чаена чаша доброкачествено вино, в което се слагат 10 гр суха лайка и една чаена лъжичка салицил на прах. Оставя се 5 дни, след което се прецежда. Напоява се многослойна марля, изрязана да прилегне добре на лицето, с отвори за очите. Процедурите траят 5 минути и се правят 1 път дневно в продължение на 10 дни. След това с останалата течност се обтрива кожата всеки ден.

4. При лош дъх в устата
След всяко хранене и измиване с четка за зъби се правят жабуркания с прясно приготвена запарка от 1 чаена лъжичка лайка в чаша вряла вода, която преседява 2 часа и се прецежда.

5. При изпотяване на краката
Всяка вечер краката се потапят в гореща запарка, докато тя изстине. Запарката се прави от 2 л вряла вода и 6 супени лъжици лайка. Течността се оставя 1 час в захлупен съд. След като се прецеди, отново се загрява преди процедурата. Ако към тази запарка се прибави сода бикарбонат (2 супени лъжици) тя може да се използба за намазване при изпотяване под мишниците, под гърдите и в гънките на бедрата.

6. За оцветяване на косата
Отвара от жълта лайка се използва, за да се боядиса косата в жълти и светли нюанси и да се "маскират" побеляващите коси. 2 супени лъжици цветове се варят 5 минути в 1 л вода. След охлаждане се прецежда. За по-силно оцветяване варенето продължава 15 минути, а водата е 300 мл или се слага повече цвят. Оцветяването се изпробва като се намаже кичурче коса зад ушите. Намазването е като при боядисване. Чака се 15-30 минути. При измиването на косата се предпазват очите.

Източник: kozmetikata.com