Едрият бюст не е просто физическа даденост и привилегия за някои жени. Колкото и да не ни се вярва, той може да повлияе отрицателно на самочувствието, здравето и цялостното качество на живот.

Намаляването на бюста не се състои само в отстраняването на излишната кожа и мазнини. Самата форма на гърдата трябва да се промени до по-малки размери и това може да се направи само чрез разрези.

При тази операция се използват всички или комбинация от следните разрези:

1. Концентричен разрез около ареолата

2. Вертикален разрез от ареолата до гънката под гърдата

3. Вертикален разрез от ареолата, който завършва като хоризонтален при гънката под гърдата. Така нареченият L shape - разрез. И четвъртият, който се прилага при трета към четвърта степен гигантомастия, е така нареченият обратно „T" или „котва„ - Mc kishok - техника. В много тежки случаи, когато разстоянието между юголарната ямка и ареолата е над 35-40 см., се прави свободна трансплантация (free grafting) на комплекса зърно - ареола.

Чрез тези разрези се отстраняват мастна тъкан от гърдите и ако се налага и жлезна тъкан. Комплексът зърно-ареола се препозиционира, оставайки прикрепено към съдов нервен сноб отгоре или отдолу в зависимост от техника, която се използва. Цялата гърда се преструктурира, като се променя и нейната архитектоника. Количеството кожа, която е излишна, се премахва, а големината на ареолата се определя от големината на гърдата, така че да са в пропорционалност. В някои случаи може да се приложи липосукция като част от операцията за намаляване на бюста, за да се отстрани мастна тъкан в областта на средната максиларна линия, за да се придаде на новия бюст по-привлекателна форма.

Резултатите от намаляващата операция се виждат и чувстват веднага, но не винаги са постоянни.

След интервенцията, значителното напълняване или отслабване, или една бременност могат да се отразят на големината на бюста и на резултатите от операцията. Добре е да знаете, че е възможно интервенцията да доведе до по-трудно кърмене, въпреки че не се прекъсват лактоферните канали от жлезата към зърното, а само в някои слуаи се намалява обемът на млечната жлеза.

Въпреки това операцията за намаляване на бюста не е само за раждали жени. Все повече лекари-ортопеди осъзнават ползата от нея за здравето, в това число и много педиатри, които я препоръчват на 15 до 17-годишни момичета заради напрежението, което извънредно едрите гърди оказват върху гърба и шията у девойките.

При повечето пациентки разрезите зарастват добре след намаляване на бюста. Белезите обикновено избледняват след няколко месеца, но трябва да приемете, че няма да изчезнат напълно. Неприятните за окото белези - които са релефни, червени, широки и безформено надигнати над нивото на кожата, са едни от рисковете на операцията, но това донякъде може да се контролира, стига те да не се превърнат в келоиди, въпреки че и в този случй, третирани с Triamkinolon - се повлияват добре.

Пушенето би могло до голяма степен да повлияе отрицателно на зарастването и въобще на целия възстановителен период, тъй като никотинът предизвиква съдов спазъм и цялостно нарушение в микроциркулацията. Неправилните следоперативни грижи за раните и гърдите, наследствените фактори и дори значителното напълняване или отслабване, също могат да доведат до нежелан вид на белезите.