Автор
Ева Лъчезарова

Коктейлът на младостта - в магазина до вас

Коктейл, съдържащ широкодостъпни съставки, който забавя процесите на стареене, разработиха учени от университета McMaster.

Чудотворната смес включва витамините B1, C, D, E, фолиева киселина, ацетилсалицилова киселина, бета-каротин, калий, чесън, корен от джинджифил, гинко билоба, магнезий, мелатонин, рибено масло, ленено масло, женшен, екстракт от зелен чай. Всяка от тези съставки може да бъде открита в магазин за хранителни стоки и добавки и в аптеките.

Коктейлът е тестван върху мишки в лабораторни условия. Предишни изследвания показали, че той удължава с малко живота на гризачите. Новото проучване е съсредоточено повече върху качеството на живот, а не върху неговата продължителност.

„Намаляването на физическата активност е един от най-типичтиге изрази на застаряването и много важен фактор, който повишава риска от затлъстяване и заболяване” – твърди Дейвид Роло, един от учените работили по проекта.

Проучването установило, че витаминният коктейл действа невероятно добре върху този ключов симптом, дори при застаряващи мишки.

Новата разработка повишава клетъчната активност и предотвратява действието на свободните радикали, които са главна причина за стареенето. Новата добавка позволява по-дълго да се съхранят физическите функции на организма, защитава мозъка от стареене и понижава последствията от радиоактивно облъчване.

Гризачите, получили от чудотворната смес, съхранили двигателната си активност. При тези, които не приемали от коктейла, се появило възрастово понижение на подвижността с цели 50% и влошаване на сигналите в мозъка.