Ние за пролетни диети все ви говорим, а вижте какво пак излиза изпод пръстите ни – рецепта за десерт с кадаиф.
Но не можахме да устоим на това сладко изкушение, неволно попадайки на забравена от детството ни рецепта.
Макар и далеч от сладкарниците на Истанбул, ще си припомним вкуса на сиропирания кадаиф с мек и пухкав крем.
Необходими продукти:
2 опаковки кадаиф
200 гр. натрошени на по-едро ядки /орехи или шамфъстък/
За сиропа:
1 л. вода
1 кг. захар
малко лимонов сок
1-2 ванилии
За кремчето:
1 л. прясно пляко
100 гр. грис
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сиропа като сварите водата със захарта, лимоновия сок и ванилията.
Охладете го леко и с него залейте предварително сложения в тенджера кадаиф. Оставете го настрана да попива сиропа за 1-2 часа.
Започнете с приготвянето на крема – кипнете млякото, добавете захарта и гриса. Бъркайте постоянно на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая сложете и ванилиите.
Махнете за малко от огъня, добавете едно по едно яйцата, но задължително при непрекъснато бъркане.
Върнете обратно на огъня за около 5 минути и бъркайте без прекъсване.
Оставете крема да се охлади.
Половината от сиропирания кадаиф наредете на дъното на тавичка. Поръсете го с канела и натрошени ядки.
Отгоре разстелете крема, а върху него сложете и останалата част от кадаифа. Поръсете с остатъка от канелата и ядките.
Оставете десерта да стяга в хладилника за 1-2 часа.