Освен с динозавърска доза витамини, извлечени директно от пресни плодчета, мляко и ядки, можем да направим есенното си презареждане и с един изключително вкусен конфитюр.
Признаваме, до преди дни не бяхме опитвали конфитюр от кестени, но съвсем ненадейно поправихме тази грешка.
Важно е да се съобразим и с факта, че този прекрасен есенен елексир не може да се намери по всяко време на годината, освен ако предвидливо не сте си затворили около 15 бурканчета.
Ето какво ще ви е необходимо:
1 кг. кестени
1 ч.л. сол
800 гр. захар
2 ванилии
1 к.ч. ром
100-150 гр. вода
1 ч.л. семена от резене
Поставете кестените в голяма тенджера, залейте ги със студена вода, добавете солта и семената от резене и варете около 1 час (или до пълното им омекване).
Свалете от огъня, отцедете и оставате леко да се охладят. Обелете кората на кестените, прекарайте ги през сито или смелете с пасатор.
В по-малка тенджера сложете захарта и водата. След като се разтопи захарта, добавете смлените кестени, разбъркайте добре и варете 30 - 40 минути. Добавете ванилията и рома и разбъркайте добре.
Изсипете горещ в сух буркан и го затворете добре.