Ако са ви омръзнали обичайните начини за приготвяне на телешки стек, обаче държите червеното месо да присъства на масата ви поне 1-2 пъти месечно, ви предлагаме един по-интересен вариант.
Той е абсолютно португалски - предизвикателен микс от вкусове и аромати, които правят месото крехко и неустоимо вкусно.
Спестихме плодовите версии на рецептата, които са не по-малко добри, но твърде летни за охладения ни вкус днес.
И не забравяйте, че червеното месо има своите качества, но не е най-добрият избор за ежедневна консумация. По-скоро го използвайте като малка глезотия по специален повод, винаги е приятно.
А ето и детайлите от рецептата:
Необходими продукти:
300 грама чисто телешко филе
20 грама масло
1 супена лъжица дребно нарязан чесън
25 милилитра коняк
50 милилитра червено вино
50 милилитра домашен телешки бульон
30 милилитра заквасена сметана
2 тънки парчета прошуто или хамон, препечени и хрупкави
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Овкусете месото с черен пипер и сол.
Загрейте маслото в тиган на средно висока температура и леко запечете в него филето от всички страни. Добавете чесъна и фламбирайте с коняка.
След това извадете телешкото и го оставете настрани.
В същия тиган добавете виното, а след това и бульона, и изчакайте сместа да се сгъсти леко. Изсипете и сметаната и отново изчакайте малко.
Върнете телешкото в тигана и го пригответе по свой вкус (алангле или добре сготвено).
Междувременно в съд с незалепващо покритие изпечете яйцето, запазвайки жълтъка полутечен. Средиземноморската шунка също трябва да е затоплена.
Поставете в подходяща чиния месото, яйцето върху него, а най-отгоре - шунката. Всичко това залейте със соса, приготвен в тигана, и сервирайте незабавно.
За да подсилите португалския вкус, украсете с 1-2 парчета грейпфрут. А и зеленчуците за гарнитура се подразбират - според настроението ви.