Лесно е да се каже „по 5 порции на ден", нали?

Да, обаче независимо колко различни видове плодове и зеленчуци има, да хапваш по 5 пъти дневно от тях може да се оакже доста еднообразно меню.

По този повод решихме много бързо да ви предложим няколко изгодни замени, с които да утолите жаждата си за свежо раздвижване в диетата.

Освен всичко останало промяната е 100% здравословна, така че не се колебайте да я предприемете незабавно.

Ето и първата размяна:

Моркови? Опитайте пащърнак


Братовчедът на оранжевия зеленчук, пащърнакът, има доста по-слкадък и плътен вкус.

У нас най-често се използва като подправка, т.е. в малки количества, но можете да го пробвате и като добавка към салати и зеленчукови миксове.

Вкусът му е незаменим със всяка супа, независимо дали тя ще бъде месна или вегетарианска.

А и идеално може да замести морковите в едноименната торта с тяхно участие.

Пащърнакът е богат на фибри - в 100 грама от суровия зеленчук се съдържат точно 6 грама от полезните за храносмилането влакнини, което е ценно качество.

Светлите коренчета имат още прилично количество витамин С, витамин К, манган и фолиева киселинa.

А ако искате да научите нещо интересно за себе си, опитайте тук.