Автор
Кристина Кирова

Кои са най-добрите дни за кожата ни?

Един от основните фактори, които определят състоянието на кожата ни и на целия ни външен вид, са хормоните и по-специално месечният ни цикъл.

Известно е, че наред с крампите, болките в корема и кръста, промените в настроението, той ни предизвиква и така любимото акне. Всъщност цикълът предопределя състоянието на кожата ни през целия месец и благодарение на промените в хормоните, в някои дни тя е по-изчистена, а в други се наблюдават някои несъвършенства. Хормоните играят много важна роля във външния ни вид и когато балансът е нарушен, страдаме от проблемна кожа, наднормено или твърде ниско тегло, проблемна коса и нокти.

Хормоните, които диктуват настроението и състоянието на кожата ни, са естрогенът и прогестеронът. Как се променят нивата им и как това се отразява на лицето ни седмица по седмица, ще ви споделим сега.

Първа седмица

Със сигурност първите дни от цикъла ви не ви изпълват с радост и прекрасно настроение, а по-скоро с раздразнение и болки с областта на кръста и корема, но може би забелязвате, че кожата на лицето ви е по-чиста. Причината за това е, че в първата седмица от месечния ви цикъл кръвта се изчиства, а нивата на прогестерон намаляват.



Втора седмица

Първите дни след отделянето на кръв настроението ви е значително по-добро и нивата на естроген отново се повишават, съответно прогестеронът и тестостеронът се занижават (хормоните, които предизвикват акнето). През този период несъвършенствата се изчистват, но порите ви изглеждат по-големи. Във втората седмица от месечния ви цикъл кожата ви изглежда най-добре, а кожата ви не е толкова чувствителна - идеалният момент за кола маска.

Трета седмица

Моментът, в който тялото ви е готово да забременеете и това се отразява на емоционалното ви и външно състояние. Вие сте превъзбудени, кожата ви се омазнява, защото естрогенът в кръвта спада, а прогестеронът се повишава, което обикновено води до подпухване и подуване. Поради тази причина, отделянето на мастен секрет, известен като себум, нараства и намира убежище в порите. Смесва се с мъртвите клетки и състоянието на кожата ни се влошава. Това е най-подходящият момент да започнете да използвате астрингент, който премахва омазняването на кожата и свива порите. Освен това избягвайте продукти, които съдържат алкохол, защото те могат да предизвикат възпаления.



Четвърта седмица

Както вече споменахме, овулацията е свързана с отделянето на повече себум, който често води до поява на акне. В четвъртата седмица от месечния ви цикъл нивата на кортизол, прогестерон и тестостерон са най-високи, което би могло да предизвика стресови състояния. Те намаляват драстично, когато започне кървенето, заради което лицето ни започва да се изчиства от несъвършенствата.