Автор
Роси Кацарова

Кой е по-добрият избор - ВВ крем или СС крем?

ВВ кремовете са хит от доста време насам, вече са факт и СС кремовете. Но наясно ли сме каква е разликата между тях и какво означават тези абревиатури?

В буквален превод от английски ВВ крем означава балсам за красота (Beauty Balsam).

Продуктът е с мека и овлажняваща текстура, като той не само замаскира несъвършенствата, матира кожата и изглажда тена, но и всъщност лекува кожните зачервявания.

Интересна подробност, която мнозина не знаят, е че той е създаден в Германия от д-р Кристине Шрамек през 60-те години на миналия като средство за защита на чувствителната кожа на пациентки, претърпели кожни операции.

Фактът, че не само прикрива и замаскира постоперативните белези и зачервявания, но и лекува кожата, отрежда водещо място на този продукт в козметичната индустрия и го превръща в популярно средство за разкрасяване дори и днес – десетилетия след създаването му.

ВВ кремовете се справят с изравняването на тена на лицето и прикриването на дребните несъвършенства. Те обаче не могат да коригират по-сериозни кожни проблеми, за замаскирането и лечението на тях трябва да се обърнете към новата и подобрена версия на ВВ крема - CC крема.

СС крем

Съкращението означава коригиране на цвета (от англ. Colour Correcting). СС кремът включва всички предимства на ВВ крема – има слънцезащитен фактор и може да служи като основа за грим, дневен крем и фон дьо тен, но включва повече подхранващи съставки и по-ефективно покритие на кожата.

И докато ББ кремовете са предназначени преди всичко за нормален тип кожа без специфични проблеми, за кожа, която изисква разрешаването на по-специфичен и сериозен проблем, трябва да се обърнете към СС крема. Също така първият се използва главно за изравняване на тена и коригиране на някои недостатъци, а СС кремът успешно коригира цвета на лицето. Освен това СС кремът, за разлика от предшественика, се бори и със следите на времето като бръчки, пигментация и други.