Принцеса Даяна завинаги ще остане една от най-смелите и стилни дами в историята, които оставиха трайна следа в модата.

Нейната женственост и приветлива усмивка не спираха да озаряват фотографските обективи и светът винаги ще я помни като нежната дама с красиви тоалети, идол на следващите поколения. Днес ще си припомним еволюцията на Даяна в модата и очарованието на неподправения й стил. 20 години след трагичната смърт на Принцесата, в двореца Кенсингтън са изложени всичките й прекрасни рокли, а експозицията носи името "Модната история на Даяна". Както поведението, така и дрехите на Даяна подчертават непримиримия й, независим и силен характер, съчетан с женственост, такт и стил. Изложбата показва иновативния подход на Даяна в модата, с който тя успяваше едновременно да нарушава и да спазва общоприетите правила. Повечето й решения, свързани с облеклото, навлизат успешно в модата и до днес - флоралните мотиви, дънките с висока талия и блузи с панделка.



"Модата се мени постоянно, но тенденциите не се променят, просто се въртят. Затова през десетилетията модата се повтаря и се завръщат старите тенденции. Но винаги, когато Даяна носеше определени дрехи, тя успяваше да ги пречупи през собствения си стил и всички искаха да бъдат като нея. Тя умееше да въздейства на другите, чрез собствения си стил". споделя кураторът на изложбата Елери Лин.





Четете още:
Любимите дрехи и аксесоари, които вредят на здравето

Всъщност лейди Даяна не е първата кралска особа, която налага тенденции в модата. Всички представители от това семейство са известни с безупречния си стил, като в днешно време Кейт Мидълтън е сред най-стилните дами в света. Даяна използваше умело изискания си стил, за да предаде посланията си към света. Тя беше смела дама, която не се страхуваше да експериментира в модата и процесът й на развитие може да бъде проследен в изложбата на тоалетите й в двореца Кенсингтън. Не веднъж тя е прекрачвала общоприетите граници, но с финес. Например тя е първата дама от кралското семейство, която си позволи да облече официален панталон, вместо рокля или пола, на събитие. Даяна често си позволяваше да се облича и в черно - цвят, допустим за кралското семейство единствено по време на траур.

Дизайнерът, на когото г-жа Спенсър разчиташе от първите до последните си публични изяви, е Катерин Уолкър. Тя беше личен стилист на изисканата първа дама и й помагаше в смелите й модни решения като едно от тях бе прекрасната вечерна зелена пейетена рокля с широки ръкави, която носеше през 1986 г., както и красивата бяла рокля, която всички наричаха "Елвис".



Даяна обичаше да изразява духовитостта си чрез тоалетите, които носеше. Понякога дори правеше интересни комбинации между различни бижута и аксесоари, които са на пръв поглед несъвместими. Тя чудесно знаеше какво й отива и винаги носеше тоалетите си с необходимото самочувствие.

Лейди Даяна обичаше благотворителността и взимаше участие в много събитие и фондации с подобен характер. През 1997 г. тя дари 79 от прекрасните си изискани рокли на търг за набиране на средства за лечение на болни от рак и HIV.

Любопитен факт, свързан с облеклото на Даяна, е че тя рядко носеше ръкавици, характерни за кралските особи.

Светът винаги ще помни Даяна Спенсър като една от най-нежните, красиви, човечни дами с неповторим стил и усмивка.



Четете още:
За или против бебешки токчета