Автор
Woman.bg

Всичките ви пари за дрехи отиват при този мъж

Той е известен с работохолизма си и нищо чудно - Амансио Ортега движи цяла модна империя. Под шапката на неговата компания Inditex са марки като Zara, Pull & Bear, Bershka и Massimo Dutti. Състоянието му се оценява на 71,3 милиарда долара. Той е най-богатият човек в Европа и е на четвърто място в света според годишната класация на списание „Форбс“.

80-годишният Амансио е известен със своята тайнственост, той не обича да е под светлината на прожекторите, изключително рядко се появява на обществени места и всеки ден ходи на работа, където стои поне по 9 часа. Той не дава интервюта и за първи път разреши негова снимка да бъде публикувана официално, след излизането на Zara на пазара на акции, на което той не присъства. Именно затова медиите рядко пишат за него, а още по-рядко папараци успяват да го снимат. Съвсем наскоро той беше засечен от обективите на фотографи на огромната му 67.27 – метрова яхта, която носи името Drizzle и струва 50 милиона евро. Ортега бе на почивка в Сент Тропе, заедно със семейството си. На борда той бесъс съпругата си Флора, дъщеря им Марта и две от неговите внучета.



Четете още: Ето как изглеждат съпругите на най-богатите мъже

Амансио Ортега стартира компанията през 1974 г. заедно с тогавашната си съпруга Росалия Мера, тя е равен партньор в начинанието. Двамата се развеждат през 1986 г., а Росалия почина през 2013 г. от сърдечен удар. Ортега срещнал настоящата си съпруга и започнал връзка с нея, докато все още бил женен.



Росалия Мера

Флора била негова служителка, а щом Росалия разбрала за аферата я изпратила в друг магазин, разположен на 110 км от съпруга й. Това обаче не спряло Ортега и той продължил да се вижда с любимата си, която по-късно станала негова съпруга. През 1984 г. се родила и дъщеря им Марта, която е завършила престижно училище в Швейцария, изучавала е бизнес мениджмънт в Лондон, а след това била асистент в Zara. Според анализатори именно Марта ще наследи многомилиардната империя на баща си. През 2012 г. тя сключи брак с професионалния ездач Серхио Алварес Моя. Церемонията бе в имението на баща й, олтарът бе дело на скулптора Аниш Капур, 20 гримьора пристигнаха от Ню Йорк в Испания, специално за събитието, а роклята на булката не беше Zara. Булчинската дреха бе изработена от американския дизайнер Нарцисо Родригес, който е близък приятел на Марта.



Амансио Ортега заедно със съпругата си Флора

Успеха си Ортега дължи на факта, че използва вдъхновение от колекциите на световноизвестни дизайнери, които екипът му претворява по свой начин, така че следва тенденциите, но не копира абсолютно дословно, така че да може да бъде съден. Неговите магазини не се рекламират и съответно разходите за реклама са почти никакви, особено на фона на печалбите, които генерира компанията. Zara са известни и с това, че процесът на производство е затворен, не се използват подизъплнители и за да стигне една дреха от скицата до ръцете на потребителя са необходими само 2 седмици.



Амансио Ортега задено с дъщеря си Марта

Ортега е известен и с това, че изключително много се вслушва в мнението на своите клиенти. Той често разговаря с продавачите в магазините, които следят за реакциите на потребителите. Близки до него разкриват, че взима много повече под внимание това, което му казват продавачите, отколкото мнението на мениджърите.



Четете още: 10 правила за успешна кариера

Според запознати милиардерът всъщност води съвсем нормален живот, всеки ден посещава едно и също кафене в Ла Коруня - градът, в който е прекарал по-голямата част от живота си. През 2012 г. той отстъпи ръководния си пост, но въпреки това продължава да ходи на работа. Той хапва обяда си заедно с подчинените си в кафенето на компанията и вместо да се скрие в кабинета си, често прекарва времето си в самата фабрика - на една маса заедно с дизайнерите и експертите по платове.



Още по-специфичното в поведението на Ортега е, че въпреки че дължи състоянието си на търговията с дрехи, той няма особен афинитет към тях, нито пък демонстрира лоялност към своите марки. В повечето случаи той се облича по един и същи начин - син блейзер, бяла риза и сиви панталони - нито един от тези продукти не е Zara.

Милиардерът е роден през 1936 г. в село Бусдонго де Арбас и е израснал по време на Гражданската война в Испания. Той произхожда от скромно семейство - баща му работи на гарата, а майка му е домашна прислужница. Когато е на 13 г. Ортега започва да работи в магазин за дрехи в Ла Коруня, а когато е на 20 вече прави дамски халати, заедно с част от семейството си и самара Росалия Мера, за която по-късно се жени.

Амансио Ортега има три деца – две от първия си брак с Росалия – Сандра и Маркос, съответно на 48 и 45 години и Марта, която е на 33 години. Надеждата на Ортега е била синът му да го наследи, но за съжаление Маркос страда от церебрална парализа и не би могъл да поеме империята на баща си. Сандра от своя страна е завършила държавно училище и също избягва светлината на прожекторите, през 2013 г., когато майка й почина, тя се превърна в най-богатата жена в Испания, след като наследи нейното богатство. Предстои да разберем кой ще наследи легендарния бизнес на Амансио Ортега и какво ще бъде бъдещето на Zara.



Двете дъщери на Амансио Ортега Сандра и Марта