Всички момичета си мечтаят косата им да е като на Рапунцел, но за жалост далеч не всички имат този късмет. Слънчеви очила, памучни чаршафи, ластици – има редица причини косата ви да не изглежда по начина, по който бихте искали.

Мръсни гребени, четки и др.

Четките, пресите и гребените, които ползвате от години, могат да навредят на косата ви. Всички прибори за сресване и оформяне трябва да се мият – също както чиниите или дрехите ви. С времето по тях се натрупват мазнина, мръсотия и прах, които запушват порите на скалпа. В резултат на това косата изтънява и започва да капе.

Слънчеви очила

Много жени имат един лош навик, който може да ужаси както стилистите, така и дерматолозите. Да, говорим за навика да си носите слънчевите очила на главата. Това не само изглежда като далечен поздрав от 90-те, но и вреди на косата. Очилата притискат космените фоликули (което причинява косопад), освен това често заскубват косата, когато се опитвате да ги върнете на мястото им – на очите си.

Още по темата четете тук: Новото правило в грима: устни и нокти в един цвят

Сух шампоан
Всички обикнахме този малък помощник и никъде не тръгваме без него. Но се оказва, че сухият шампоан трябва да се ползва предпазливо. Дори и най-добрите сухи шампоани с времето могат да запушат порите на скалпа и да станат причина за изтъняване на косата и поява на неприятни пъпки по кожата на главата.

Често миене

Разбира се тук всичко зависи от типа коса. Някои могат да си мият без лоши последици косата и всеки ден. Повечето дами обаче трябва да бъдат по-внимателни. В противен случай косата няма да издържи на този тормоз и ще започне да пада като игличките от стояла твърде дълго коледна елха.

Липса на защита от слънцето

Косата, както и кожата, трябва да бъде защитена от вредното въздействие на околната среда, включително и от слънчевите лъчи. През пролетта и лятото това е особено важно. Ползвайте средства за коса с SPF-фактор или покривайте косата си навън със специален воал за защита от слънцето.

Памучни чаршафи

Памучните чаршафи имат една спорна особеност – отлично попиват влагата. От една страна не можем да кажем, че това е лошо – нормално е платът да попива вода. Но от друга страна плътно обгръщащите ни чаршафи по време на сън могат да абсорбират влагата от кожата и косата, което да доведе до нарушение на хидролипидния баланс. Впрочем това е една от причините да се препоръчва да започнете деня си с чаша вода и овлажняващ крем. Алтернатива на памучните чаршафи могат да станат копринените, които не попиват толкова влага и се смятат за по-полезни за кожата.

Хавлиени кърпи

Ако сте свикнали да сушите косата си с активно забърсване с кърпа, имаме лоши новини за вас. Мократа коса е много уязвима, затова агресивното търкане може сериозно да я травмира. Съветваме ви просто внимателно да попивате влагата или да ползвате кърпи от микрофибър – те са най-щадящи за косата.

Конска опашка

Стегнатата висока опашка е истински враг на здравата коса. Въпреки че тази прическа изглежда страхотно, добре е да я оставите само за специални случаи. Причината сигурно ви е ясна – силното натоварване върху космените фоликули.

Още по темата четете тук: Сладък грим като на Ким Кардашиян



Неправилно хранене

За пореден път ще повторим, че храната е един от основните фактори за красотата. Без правилно хранене няма да се радвате нито на блестяща коса, нито на хубава фигура, нито на здраве като цяло. За косата особено важни са витамини А, С и Е.

Боядисване

Ако коригирате цвета на гривата си на всеки 4-6 седмици, едва ли ви грози изтъняване на косата и косопад, особено ако ползвате качествена боя. Ако обаче сменяте цвета толкова често, колкото Ким Кардашиян на Седмицата на модата в Париж, време е да се откажете от този вреден навик. Иначе рискувате да се простите с косата си.

Неправилно поддържане

От грижи има нужда не само косата, но и кожата на главата. Необходими за здравето на скалпа са масажите, специалните ексфулиращи скрабове и овлажняващи маски. Нали знаете, че здравето идва отвътре? Ако косата Ви е тънка и без блясък, постоянно цъфти и ви създава и други проблеми, а всякаквите вълшебни маски не помагат, започнете да лекувате кожата на скалпа.

Посрещни топлите месеци по-красива отвсякога с продукти на L'oreal! Тях можеш да разгледаш и закупиш от Farma.bg