Коя жена не е спазвала строга диета през живота си? Това е наистина дълъг и мъчителен процес, който по правило не доставя на никого никакво удоволствие.

Предлагаме ви няколко прости съвета, които може би ще облекчат страданията ви. Всяка една диета е изпитание на волята – а волята е нещо, което можете да укрепите.

1. Поставете си цели

Когато се опитвате да отслабнете, винаги си поставяйте краткосрочни и дългосрочни цели. Сега ще ви обясним какво означава това. За да отслабнете, трябва да се храните правилно. Затова си поставете краткосрочна цел – всяка сутрин да си готвите здравословна закуска. Никакви сандвичи и печива! Яжте нещо полезно, например кисело мляко или извара. Можете да си сготвите овесена каша или омлет. Тъй като тази цел е лесна за постигане, ще ви бъде по силите да се справите. Що се отнася до дългосрочните цели, то решете за един месец да отслабнете с един размер или да влезете в дънките, които отдавна са ви омалели.

2. Всичко е много индивидуално

Зарежете „суперефективните“ диети на звездите и съветите на приятелките ви. Помнете – всичко е индивидуално. Диетата, която е помогнала на ваша приятелка, може да не е изобщо подходяща за вас. Създайте си програма, която ще работи само за вас. Не забравяйте, че всяка промяна в менюто се отразява на организма. Най-добре ще е да се консултирате с диетолог.

3. Бъдете позитивни

Винаги мислете позитивно. Мислете за това, как ще поразите всички с красотата си, когато отслабнете. Старайте се да виждате положителната страна във всичко – ако водите здравословен начин на живот, не само ще отслабнете, но и ще станете по-здрави. Предупреждаваме ви, че ще имате своите трудни моменти, когато ще ви се иска да зарежете начинанието си и да изядете една голяма пица. Но се старайте да се владеете. Успеете ли веднъж да потиснете това желание, то едва ли ще възникне отново, или поне не със същата сила.

Четете още: Летните храни, с които може да отслабнете



4. Окуражавайте се

Отслабването не е лесна задача. Не си спестявайте окуражителните думи, казвайте си нещо хубаво всяка сутрин пред огледалото. Казвайте си, че заслужавате да бъдете стройна и че ще се справите. Похвалете се сами с едно „браво“. Може отстрани това да изглежда смешно, но повярвайте ни, наистина работи.

5. Желателна е морална подкрепа

Каква е основната тайна на отслабването? Проучвания, проведени от Националното бюро по контрол над теглото са показали, че най-добри резултати постигат отслабващите, които получават подкрепа от страна на близките си. Те успели не само да свалят 30 кг. и повече, но и да задържат резултата. Психолозите са на мнение, че когато роднините и приятелите ни имат вяра в нас, ние не искаме да се предаваме, за да не ги подведем. Да не говорим че така като цяло ще ви е по-лесно да спазвате диетата си.

6. Не робувайте на кантара

Според диетолозите не бива да се мерите по няколко пъти на ден. Контролното претегляне трябва да се прави не по-често от веднъж седмично, и то само сутрин. А и не е нужно да вярвате сляпо на кантара. Например ако започнете да ходите на фитнес, мускулите ви ще укрепнат, а те тежат много повече от тлъстините. Така че ако забележите, че вече изглеждате по-добре, но кантарът показва, че сте качили килограми, не изпадайте в паника. Това показва, че сте натрупали мускулна маса, губейки тлъстини.

Четете още: 10 начина да запазите форма след отпуската


7. Здравословна храна вкъщи

Златното правило е – никакви бисквити, кифли и шоколад вкъщи. Хладилникът трябва да съдържа стратегически запаси от зеленчуци, извара, яйца, пилешко (гърди) – така ще можете да засищате глада си не с калорична храна, а с полезни продукти. Желателно е асортиментът да е разнообразен.

8. Бъдете готови за ресторанта

Преди да отидете на ресторант, проучете менюто му в интернет. Най-добре е да знаете предварително какво ще ядете. И колкото и парадоксално да ви звучи това, не бива да ходите на ресторант с празен стомах – иначе ще завиждате на приятелките ви, които си поръчват нещо калорично, и ще последвате примера им. И още един съвет – пийте повече вода, докато чакате да ви донесат поръчката, а вместо хляб помолете да ви донесат маслини.

9. Замезвайте разумно

Ако ви обземе остро желание да хапнете нещо малко веднага, наблегнете на полезните продукти, съдържащи под 150 ккал. Ябълка, малка шепа ядки, сварено яйце, обезмаслена извара, горски плодове – замезвайте смело с тези храни.

10. Не се лишавайте от удоволствия

В никакъв случай не си забранявайте да ядете любимата си храна. Запомнете – можете да ядете всичко, но в малки количества. Ако наистина много ви се ядат спагети, не се притеснявайте и хапнете. Най-важното е да не прекалявате. Веднъж седмично можете и да се поглезите с отклонения от диетата. Или пък намерете заместители на любимите си продукти. Падате си по плодови бонбони? Пробвайте замразени боровинки или грозде. Хапва ви се кифла с канела? Подправете с канела леко подсладена извара. Винаги можете да намерите компромисен вариант.

11. Полезната храна – винаги с вас

Всичко може да се случи – може да попаднете в задръстване или пък самолетът ви да се забави с няколко часа. Ако наблизо няма място, където да хапнете нормално, ще е добре да имате поне минимален запас полезна храна със себе си. Така няма да се чудите какво да изберете – съмнителната закусвалня на ъгъла или всеизвестно вредния „Макдоналдс“. Винаги носете в чантата си ябълка и пакетче ядки или сушени плодове.

12. Управлявайте метаболизма си

Ако въпреки старанията ви все така не отслабвате, значи проблемът може да се корени в метаболизма ви. Има един прост начин да го пришпорите. Пийте всяка сутрин... чаша кафе. Скорошно проучване, проведено в САЩ, показва, че кофеинът стимулира отлично метаболизма. Освен това се смята, че жените, които пият кафе, са по-слабо податливи на депресия и стрес. Най-важното е да имате мярка – изобщо не е полезно да пиете кафе от сутрин до вечер, камо ли с мляко и захар.