Нито един велик град на земята не е вечен. Рано или късно ще бъде разрушен – при война или от природен катаклизъм.

Но най-тъжна е участта на градовете, които са се озовали на морското дъно. Ще ви представим най-красивите от тях.

1. Александрия, основана от Александър Македонски през 331 г. пр. Н. е., Египет

Четете още: Строят град само за жени

В този град са се запазили множество великолепни съоръжения, сред които Дворецът на Клеопатра на остров Антиродос, както и цели квартали като стария град Ракотис. Градът бил пометен от приливни вълни и земетресения преди повече от 1200 години.

Четете още: Необикновена красота: Глиненият град



2. Хераклион, известен още като Тонис, основан през VІІІ в. пр. Н. е., Египет



Тези развалини са били открити през 2000 г. от екип на Европейския морски институт по археология. Допреди основаването на Александрия Тонис бил най-важното пристанище на Египет. Бил е потопен през VІІІ в. от нашата ера.



В Хераклион е имало храм на Амон, изиграл важна роля в обредите, свързани с династическата приемственост.



3. Канопус в източните покрайнини на съвременна Александрия



Градът бива споменат за пръв път в документи от VІ в. пр. Н. е. Канопус бил известен със своите светилища на Озирис и Серапис. Открит е през 1933 г. от принц Тусон.



4. Мистериозни каменни съоръжения във водите край японския остров Йонагуни, открити от местен водолаз през 1986 г.



Този 5000-годишен град е потънал при земетресение преди две хиляди години. В него е намерена уникална монолитна стъпаловидна пирамида... но може би това е естествена структура от натурален пясъчник?

В града са открити и руини на замък, пет храма, триумфална арка и минимум един голям стадион. Според Масааки Кимура, морски геолог от Университета Рюкю, обектите са били свързани с пътища и водни канали.

5. Саефтинге на югозапад от Холандия, известен днес като Потъналите земи на Саефтинге



Земите край града са се скрили под водата по време на Наводнението на Вси светии от 1570 г., а самият град потънал под вълните през 1584 г. по време на Осемдесетгодишната война, когато холандските войници били принудени да унищожат последните непокътнати бентове около града.



6. Порт Роял, основан през 1518 г. и разрушен от земетресение, цунами и пожари през 1692 г., Ямайка



На това място много английски и холандски мореплаватели от ХVІ в. обичали да си харчат богатствата, а по-късно градът се превърнал в основна база на пиратите. Земетресението от 1692 г. станало причина за понижаване на нивото на пясъка и много сгради просто се свлекли във водата или потънали под земята.

Очаквайте продължение