Всички ние обичаме да си имаме „стратегически запаси“ от дрехи, обувки и аксесоари. Но трябва да ги държим все някъде, нали?

Дори и най-малкият гардероб може да се организира разумно. Използвайте оптимално цялото пространство и да спестете място с няколко прости трика. В тази статия ще ви дадем 15 полезни съвета за подреждане на гардероба ви.

1. Основно чистене

Четете още: Най-малкият апартамент в света от 8,6 кв.м

Започнете от най-трудното – съберете смелост да се отървете от ненужните дрехи. Разделете вещите си на три категории – необходими, ненужни до следващия сезон и за изхвърляне (можете да ги дадете на някоя благотворителна организация). В последната категория влизат всички дрехи, които не сте носили повече от година. Не забравяйте, че според статистиката хората носят редовно само 20 % от дрехите си.

2. Сезонни дрехи

Четете още: Палети в кухненското обзавеждане

Приберете неподходящите за сезона дрехи в някой по-недостъпен шкаф или в краен случай в някой куфар. Те ще дочакат там спокойно времето си. Разбира се временните хранилища за дрехи трябва да са извън гардероба ви.

3. Сортиране

Измислете си система за съхранение на дрехите – така ще намирате бързо това, което търсите. Двата основни метода за сортиране са по цвят и по тип (един рафт за тениски, друг за поли и т.н.). Решете какви дрехи е по-добре да стоят окачени и кои могат да се държат сгънати. Не трупайте твърде големи купчини сгънати дрехи и оставяйте по-плътните отдолу.

4. Закачалки

Наблегнете на дървените закачалки – те запазват най-добре формата на дрехите и ги дезодорират. За да спестите пространство обаче ползвайте тесни пластмасови закачалки – те ще са подходящи за дрехи от лек плат. Запомнете, че еднаквите закачалки са задължително условие за добре изглеждащ гардероб. Впрочем именно по броя на закачалките можете да прецените дали е време за основно чистене – ако вече нямате свободни закачалки, замислете се сериозно по въпроса.

5. Вратата

Вратата на гардероба може да се използва и от двете страни. Сложете на нея закачалка за шалове, колани и ръкавици, можете да монтирате и малки рафтове или платнени джобове-несесери.

6. Обувки

Обувките трябва да се държат отделно от дрехите – така закопчалките на обувките ви няма да се закачат за висящите платове. Тесните шкафове са идеални за съхранение на обувки и са достатъчно компактни. Подходящи ще са и стелажи с няколко рафта. Най-добре подреждайте чифтовете обувки така, че носовете им да сочат в различни посоки – така ще заемат по-малко място.


7. Обувки на висок ток

Обувките на висок ток могат да се подредят на тясна рейка, монтирана на свободна стена от гардероба или дори на вътрешната страна на вратата. Просто ги окачете за тока.

8. Чорапи


Телените етажерки с променящ се размер са подходящи за по-дребните елементи от облеклото ви – чорапи, чорапогащници, бельо. Друг вариант е да окачите висящи несесери-джобове. Прибирайте чорапите на чифтове (един в друг), за да не ги губите.

9. Вратовръзки

Вратовръзките е най-добре да закачате почти плътно до стената – така закачалката за тях ще заеме най-малко място. Впрочем тази закачалка е подходяща и за шалове. Друг компактен вариант е въртящата се кръгла закачалка.

10. Всичко наяве


Нещата трябва да се подредят така, че да не ви се налага да ровите. всичко трябва да се вижда и да се намира лесно. Постарайте се да изкарате на преден план дрехите, които носите най-често. На горните рафтове разположете дрехи за специални случаи, които рядко ползвате.

11. Чанти и шалове

Можете да окачите чантите си на пръстени от завеса и да държите в тях куп неща, които иначе ще заемат място на рафтовете ви. Същите пръстени ще свършат чудесна работа и на почитателите на шаловете – ще можете да наредите всичките си шалове на една закачалка и да ги намирате лесно.

12. Прозрачни чекмеджета

Прозрачните кутии и чекмеджета могат да послужат не само за сортиране на дрехите (например по цвят), но и за бързо намиране на търсената дреха. Ако обаче чекмеджето е голямо, добре е да го разделите и отвътре на различни сектори.

13. Вътрешна атмосфера

Вътрешното осветление на гардероба е не само стилен каприз, то е необходимо. За да спестите място, ползвайте вградени в стените или в тавана осветителни тела. Можете да ползвате и специални освежители, които да запазят аромата на дрехите ви.

14. Допълнителни закачалки

Не е нужно да викате майстор да модифицира гардероба ви – просто закачете за горния рафт специална рейка за лесен монтаж. На нея можете да закачите по-късите си дрехи.

15. Помощни устройства

Днешно време би било странно никой да не е измислил мобилни приложения за организиране на личния гардероб. Такива има, разбира се. Stylebook (платено в iTunes Store) и Stylicious (безплатно в Google Play) са виртуални гардероби, с чиято помощ ще можете да проследите колко често носите една или друга дреха и ще решите как да разположите вещите си в гардероба.

Ако нямате търпение да започнете, свалете си приложението Houzz. То предлага огромна колекция оригинални фотоидеи и съвети от професионалисти. Освен това можете да свалите програмата безплатно както от iTunes Store, така и от Google Play.