Всеки брак минава през четири етапа, обясни известният доктор по философия и психология Уали Хайман.

Според него четирите етапа на брака трябва да са познати на всеки, встъпил в семейни отношения. Първият етап продължава три години или средно, докато се родят децата. Статистиката показва, че повечето двойки след сватбата живеят поне няколко години без деца. Този период е характерен с бурни нощи и забавление, но човек трябва да е мъдър и да използва времето за укрепване на взаимното разбирателство и доверие един към друг, съветва Хайман.

Следващият етап идва с борбата за власт на двамата партньори. Този етап е най-кратък, преди да дойде третият. Той е централен в брачния живот на двойките. Повечето мъже и жени подобряват тяхното материално благополучие и качеството на живот. Това е най-трудното изпитание за здравината на отношенията – няколко деца, ипотечен кредит и упорита работа. Именно в този момент мнозина започват да се чудят "Това ли е целия ми живот?". Онези, които не са заздравили отношенията си в предходните етапи, най-често подават молба за развод.

Четвъртият етап авторът нарича крайъгълен камък, когато децата напускат "гнездото" и съпрузите отново остават сами. Това е отлично време за нови приключения, пътувания и изпълнение на дългогодишни фантазии и желания, пише БГНЕС.