Много момичета в един или друг етап от живота си се сблъскват с подобни проблеми – пъпки (акне), комедони или черни точки. При някои всичко минава с пубертета, но други страдат от тази напаст цял живот.

Съвременните широко рекламирани средства най-често са твърде скъпи и никой не дава гаранция, че ще ви помогнат. Но има няколко прости средства, с които ще елиминирате пъпките, без да губите много време и средства.

Преди да ви споделим нашите рецепти, трябва да подчертаем, че за лечението на пъпки и акне е изключително важно да установите причината за появата им. Най-често пъпките са показател за друг здравословен проблем. След като уточните причината, вече можете да започнете комплексно лечение, насочено към елиминиране на причините и последствията (самите пъпки). В противен случай всичките ви усилия ще бъдат безрезултатни.

1. Катранен сапун

Катраненият сапун има антисептично и противовъзпалително действие, почиства отлично кожата, спомага за зарастването на рани и спира разпространението на инфекции. Може да ви помогне дори срещу демодекоза. Ако кожата ви често получава обилни обриви, мийте се с катранен сапун в продължение на един месец. После в зависимост от резултата можете да направите малка пауза и да продължите или да се миете с катранен сапун само два пъти седмично за профилактика.



Катраненият сапун може да се използва и локално. Ако ви е излязла пъпка преди важно за вас събитие, намажете я с катранен сапун и го оставете да престои няколко часа (най-добре цяла нощ). Пъпката ще се смали, а възпалението ще мине. Н се плашете от специфичната миризма на катранения сапун, тя не се задържа на кожата и изчезва почти веднага след измиване.

2. Салицилова киселина

Тя е отличен антисептик, който непременно трябва да имате в аптечката си. Има антибактериално, противовъзпалително и подсушаващо действие и затова е незаменима в борбата срещу пъпките. Ако сте чели някога състава на скъпите средства против акне, сигурно сте забелязали, че всичките съдържат салицилова киселина.

Салициловият спирт се използва както в чист вид (за обработка на проблемните участъци), така и в различни смеси. Ето една ефективна рецепта от нас. Вземете по две таблетки хлорамфеникол и бисептол. Залейте хапчетата с една супена лъжица вода, счукайте ги добавете една супена лъжица салицилов спирт. Нанесете получената смес на проблемните участъци за няколко часа или за през нощта. Резултатът ще стане забележим достатъчно бързо. Ако усетите парене или изсушаване на кожата, добавете в сместа повече вода.

Не забравяйте, че организмът постепенно свиква със салициловата киселина, което вреди на ефективността ѝ. Затова при продължително ползване трябва да правите паузи.

3. Лосион от краставици

Още едно ефективно средство с противовъзпалително действие. Този лосион ще ви помогне да успокоите възпаленията и да свиете порите. Можете да го ползвате дори като измиващо средство. Освен това има избелващ и подмладяващ ефект.



За да си приготвите такъв лосион, ще ви трябват една едра краставица и 200 мл. водка. Обелете краставицата, настържете я на ситно и я залейте с водка. Прелейте сместа в стъклен буркан или бутилка и при желание добавете лъжица лимонов сок (за по-силен избелващ ефект). Оставете шишето на хладно и тъмно място за три денонощия. После лосионът е готов за използване.

4. Билков лед

Масажът с лед подобрява кръвообращението, подпомага притока на витамини към проблемните участъци и стеснява порите, като по този начин почиства кожата, успокоява възпаленията и смъква отоците около пъпките. Благодарение на това кожата ви ще придобие здрав и сияещ вид.



Най-добре е да си направите леда от билкова отвара – от лайка, невен, жълт кантарион или сок от алое. Тези растения сами по себе си имат противовъзпалителни свойства, а под вид на лед ще имат още по-силно действие.

5. Лимон

Лимоновият сок е чудесно средство срещу пъпки и белези от такива. Лимонът не само избелва кожата и я насища с витамин С, но и има ексфолиращи свойства. Киселината в него на свой ред убива бактериите, които предизвикват появата на пъпки.

Нанесете лимонов сок на проблемните участъци, без да миете после. Другият вариант е просто да намажете с лимонов сок цялото лице и след 20 минути да измиете с преварена вода, в която сте разтворили супена лъжица кислородна вода.



Изберете си най-подходящото за вас средство и скоро ще се радвате на здрава и красива кожа!