Ечемичено кафе
Ечемиченото кафе, както можете да предположите, се прави от ечемик. Трябва предварително да изпечете и смелите зърната, после всичко зависи от вашите предпочитания. Такова кафе е най-добре да се вари в джезве, тогава вкусът ще е по-дълбок и наситен. Допустимо е обаче и просто да залеете смлените зърна с вряла вода. Съветваме ви да подправите напитката с цикория, канела или джинджифил.
Ефективна диета за перфектна кожа
Матча-лате
Матча е японски чай на прах, който може би вече сте пробвали в сладоледи, шоколади или кексове. За приготвянето му чаените листа се смилат на пудра и чаят се разтваря напълно във водата, за да получите оптимална полза от напитката. Матча е богат на силни антиоксиданти, които предотвратяват остаряването и неутрализират свободните радикали.
И така - как се прави матча-кафе? Смесете в чаша 100 мл. кокосово мляко, 100 мл. бадемово мляко, 1/2 чаена лъжичка матча и 1 супена лъжица кокосово масло, подправете с ванилия и канела. Напитката е готова - вече можете да се заредите с бодрост за целия ден.
Кафе от жълъди
Кафето от жълъди има доста специфичен вкус и едва ли ще допадне на всеки. Горчивият привкус на орехи и дърво ще се стори неприятен на някои. Напитката обаче се смята за полезна както от лекари, така и от диетолози. Имайте предвид, че кафето от жълъди има мощен ободряващ ефект. След него ще ви е също толкова трудно да заспите, колкото след силно еспресо. Кафето от жълъди има антибактериални свойства и укрепва имунитета. Освен това спомага за смъкване на отоци и спиране на спазми.
Горчиво какао
В зърната на какаото има достатъчно кофеин, за да се освежите дори след безсънна нощ. Въпреки че какаото е калоричен продукт, то е изключително полезно, защото спомага за отделяне на ендорфини - хормони, необходими за поддържане на енергията и на доброто настроение. Най-важното в сутрешното какао е да не прекалявате със захарта.
Кафе по време на бременност – да или не?
Лате от куркума
Тази рецепта сигурно ще ви прозвучи крайно екзотично, но вкусът ще ви се стори повече от познат. Напитката подобрява храносмилането и при това ще ви помогне да преодолеете зависимостта си от захар. Сложете във вряща вода ситно нарязан корен от куркума и джинджифил, добавете и коричка канела. Варете, докато водата не добие тъмно-оранжев цвят. Свалете напитката от котлона и добавете разбито кокосово мляко.