Напоследък става все по-модерно сгради с различно предназначение да се преобразуват в истински произведения на изкуството.

В тази статия ще ви представим пет архитектурни съоръжения от цял свят, които наистина сами по себе си имат художествена стойност.

Хотел Tianzi. Китай

Четете още: Шанхайска прелест

Често срещана практика е сградите да се украсяват със скулптури. Но в китайския град Ланфан в провинция Хебей има постройка, която сама по себе си е скулптурна композиция.

Сградата е съставена от три фигури с височина 41.6 метра, които символизират успеха, благополучието и дълголетието. Явно именно тези блага ще получат хората, които решат да отседнат в постройката, която всъщност представлява хотел. Името му е Tianzi.

Четете още: Къщи от бъдещето: House S


Атомиум. Белгия



Гигантската скулптура "Атомиум“, построена в Брюксел в чест на Световното изложение през 1958 г. има не само художествена, но и практическа стойност. Вътре в 102-метровата постройка има изложбен център, музей, панорамна площадка, ресторант и книжарница. В „Атомиум“ има и детски развлекателен център с площадки за игра, кафене и дори малък хотел за 3-4 деца, които желаят да пренощуват в приказна обстановка.



Градската библиотека в Канзас, САЩ



Ако минете покрай градската библиотека в Канзас, лесно ще разберете какво се крие в сградата. Една от фасадите е стилизирана като огромен рафт с книги.

На стената, която е дълга 30 и висока 5 метра, са нарисувани кориците на 22 от най-популярните книги в библиотеката. Това са „Властелинът на пръстените“, „451 градуса по Фарехайт“, „Трима души в една лодка“ и някои други издания.



Международното летище Чаншуй, Китай



Международното летище Чаншуй в град Кунмин е официално признато от китайските власти за произведение на изкуството, защитено от държавата. Причина за този статут е нощното осветление, което всяка вечер превръща сградата в арт-обект.

Осветлението е създадено от същата компания, която е работила над визуалното оформяне на „Водния клуб“ в Пекин. По тъмно летището Чаншуй се преобразява в огромна птица-феникс, която символизира възраждането на Китай.



Библиотека „Луи Нюсер“ в Ница, Франция



Библиотеката е една от най-необичайните сгради в Ница. Постройката е истинско произведение на съвременната архитектура и модерното изкуство и представлява огромен човешки бюст. В кубичната глава са разположени книгите и читалнята.

Въпреки привидно скромните си размери библиотека „Луи Нюсер“ има обща площ от 10 хил. квадратни метра, а в архивите й се съхраняват над 200 хил. печатни издания.