Женският оргазъм, толкова непредсказуем и капризен, крие повече тайни от мъжкия. За постигане на висша наслада са важни самооценката, спокойствието, доверието към партньора... Представяме ви петте „ключета“ към вашия оргазъм.

Оргазмът е като вътрешен танц, който много жени се научават да танцуват само след време. Той може да ви накара да чакате или да ви връхлети като вълна, да ви погълне изцяло или едвам да ви докосне, да дойде лесно и неочаквано или след много усилия и търпение... Дори и при най-благоприятните условия женският оргазъм е капризно и непредсказуемо явление. Той няма видимо биологическо значение – жената може да прави секс, да забременее и да ражда и без него. Но все пак ни се иска той да е част от сексуалния ни живот. Какви прегради може да срещнем по пътя към него?

Четете още: 5 лесни начина да съсипете брака си

1. Самооценката

Онази увереност в себе си, която ни дава сили в ежедневието, е просто необходима за получаването на оргазъм. В секса високата самооценка идва от доверие към собственото тяло и нашия мисловен образ, който физиката ни изгражда. При наличието на тази дълбока увереност в себе си няма да се стремите към оргазма самоцелно, а ще се учите да се наслаждавате на акта в собствения си ритъм, без да съсредоточавате цялото си внимание върху удоволствието на партньора.

Високата самооценка ще заглуши укорителните гласове от миналото („Почтените жени могат и без това“) и императивите на съвременната масова култура („Винаги секси, винаги безупречна!“). Никой не знае по-добре от самата жена с кого, кога и как иска да прави любов. Това да се опитвате да постигате оргазъм по-често от приятелките си или да завоювате сърцата на повече мъже, отколкото съседката или колежката ви, може да ви доведе само до задънена улица. Всеки си има индивидуална представа за интензивността, дълбочината и продължителността на усещането при секс.

2. Вътрешни ограничения

При много жени сексуалната наслада неосъзнато е свързана с тревога – психологически погледнато пенетрацията (проникването) винаги крие известни опасности. Към това безпокойство се добавя и страхът да изгубите себе си във връхлитащата ви вълна на оргазма – неслучайно в някои езици той бива наричан „малка смърт“. Жените се страхуват да открият, че постигнатата наслада не съответства на идеалната представа, която са си създали. Можете да се освободите от тези неосъзнати страхове, ако мозъкът ги изключи и се съсредоточи върху физическите усещания. Трябва да се отърсите от вътрешните емоционални ограничения, от мислите за греховност или непристойност на плътските удоволствия.

Четете още: Жените изневеряват най-много на счетоводителите

3. Доверие към партньора

Независимо дали правите любов с постоянния си партньор или с любовник за една нощ, задължително условие за оргазма е доверието. Именно другият партньор има властта да ни скове или разкрепости. Да му се доверите означава (отново!) да излезете извън рамките на всевъзможните норми и клишета. „Какво ми харесва? Какво искам“ - това са въпросите, които наистина трябва да си зададете. И споделете желанията си с партньора.

4. Фантазии

Жената трудно може да постигне оргазъм без еротични фантазии, които да подклаждат желанието и възбудата. В много житейски ситуации е полезно да запазим ясна представа за реалността на случващото се в момента, но пътя към оргазма минава през дебрите на фантазиите.

5. Съвместна работа

Оргазмът е непредсказуем, може да ви връхлети и неочаквано. Посрещайте го като гост... който може и да не дойде. При секс изпитваме неповторими усещания, но те си остават независимо от това дали получаваме оргазъм. Още от майчината утроба човешкото тяло запомня деликатните докосвания на стените на матката. Любовните ласки ни връщат в тези времена на нежност и сигурност. По време на секс емоциите стават много по-силни, цялото ни същество се потапя в усещанията – трепетно очакване, напрежение, облекчение, отпускане, смях или плач. Оргазмът тези няколко секунди интензивно удоволствие, е само крайната точка на тези преживявания. Целите се превръщаме в емоция, което ни носи наслада.

Клиторен или вагинален?

Каквото и да разправят някои психоаналитици за превъзходството на вагиналния (уж по-“зрял“) оргазъм над клиторния, двата вида наслада са равноправни. Различават се един от друг само до степен това, доколко са различни съпътстващите ги фантазии. Клиторният оргазъм се базира на фалическата, активната представа за себе си – от символична гледна точка клиторът е еквивалент на пениса. Той ни напомня за вродената психическа бисексуалност на човека. Много жени прибягват до този бърз и облекчаващ оргазъм, за да смъкнат напрежението. Вагиналният оргазъм по думите на основателя на психоанализата изисква от жената съгласие да се отдаде, да открие за себе си „пасивната активност“, която характеризира женската сексуалност. Повечето съвременни сексолози смятат, че практически всички жени могат да постигнат клиторен оргазъм (поне при мастурбация), докато само една трета от жените постигат вагинален оргазъм.

Множествен оргазъм? Няма проблем!

Множественият оргазъм е насладата, която изпитваме няколко пъти (от 3-5 до 10 и повече) за един полов акт. Разбира се за целта е необходимо сексът да е достатъчно продължителен, което вече зависи от мъжа. Друго обаче е по-важно – при много жени рефлекторният период (спада на възбудата след оргазъм) е или много кратък, или напълно отсъства. Затова могат да изпитат нов оргазъм, ако партньорът продължи стимулацията. Учени от Уисконсин за изследвали този феномен и са открили, че жените, които изпитват множествен оргазъм, интуитивно избират похвати, които увеличават максимално възбудата – те обичат гърдите и зърната им да бъдат галени, обичат орален секс, прибягват често до еротични фантазии, филми и книги и предпочитат чувствени партньори.