Пилешкото месо укрепва организма и стимулира нервната система заради високото съдържание на протеини.

Освен че е диетично, то съдържа и много полезни вещества, като витамините от групата В, А, D и Е, а също и желязо и фосфор. Полезно е и за децата заради наситените мастни киселини, пише dete.bg.

И ако това не ви е убедило в ползите от пилешкото, вижте няколко вкусни рецепти, които си заслужава да опитате.

Салата с пилешко и портокали

Необходими продукти:

пилешки гърди
маруля
150 гр портокали
200 гр краставици
1/2 с.л. оцет
15 мл зехтин
1 ч.л. горчица

Начин на приготвяне:

Подправете на вкус сварените пилешки гърди и ги нарежете на тънки филийки. Накъсайте марулята и прибавете към нея резенчета от 1/2 портокал и нарязаната на кръгчета краставица. Смесете всичко и залейте с дресинг от малко горчица, сока от останалия портокал, оцета, зехтина, сол и черен пипер на вкус.

Паста с пиле, грах и моркови

Необходими продукти:

500 гр паста
4-5 моркова
1 консерва грах
1 глава лук
500 гр пилешко филе
3-4 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
1 ч. л. кимион
1 ч. л. риган
1 с. л. вегета
1 с. л. червен пипер
4 с. л. доматено пюре
200 мл гореща вода

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват по указанието на опаковката. За соса с загрява зехтин в дълбок тиган и се запържва пилешкото месо за 2-3 минути. Добавят се лукът и морковите. Запържват се за 1-2 минути. Добавят се подправките, доматеното пюре и се долива водата. Задушава се около 15-20 минути. Накрая се прибавя и грахът. Сосът се изсипва при пастата и се разбърква.

Пица "Бягащото пиле"

Необходими продукти:

готово тесто за пица
доматено пюре
пушено пилешко месо
топено сирене
кашкавал
царевица
чубрица или босилек
люта чушка
царевично брашно

Начин на приготвяне:

В предварително намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка се разстила тестото на тънка кора. Намазва се с доматеното пюре и се поръсва с чубрица. Слагат се пилешкото месо, нарязано на кубчета, и царевицата. Върху тях се подрежда топеното сирене, нарязано на кръгчета. Най-отгоре се поръсва обилно настърган кашкавал и се пече в предварително загрята на 220 С фурна за около 20 минути.

Пилешки хапки с корнфлейкс

Необходими продукти:

500 гр пилешки гърди
4 с.л. кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
корнфлейкс
1 кубче пилешки бульон
олио
мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В съд се смесват киселото мляко, лимоновият сок, червеният пипер, чесънът и стритият бульон. Прибавят се и пилешките гърди, нарязани на парченца. Съдът се покрива и се оставя в хладилника за 2 часа. Корнфлейксът се счуква на много ситно. Всяка хапка се овалва в корнфлейкс и се изпържва до златисто.

Солена торта с пиле

Необходими продукти:

8 палачинки
300 гр пилешки гърди
2-3 кисели краставички
2-3 супени лъжици майонеза
50 грама сирене
10-15 маслини
2-3 супени лъжици лютеница
кетчуп и сметана за покриване на тортата

Начин на приготвяне:

Свареното пиле се накълцва на ситни кубчета и се разделя на две. Едната половина се смесва с маслините, нарязани на кръгчета, натрошеното сирене и лютеницата, а другата – с майонезата и нарязаните на ситно кисели краставички. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. След това се реди тортата – палачинка, плънка с лютеница, палачинка, плънка с майонеза. Тортата се покрива с тънък слой кетчуп. Върху него се рисуват концентрични окръжности със сметана. След това се прокарва с шишче линия от центъра на тортата към ръба, а до нея – линия от ръба към центъра.