Заради високото съдържание на желязо телешкото месо е особено препоръчително за децата.
Много е подходящо и за хора с анемия. Освен това се усвоява лесно от организма, пише dete.bg.
Богато е на белтъчини, затова се препоръчва при по-големи физически натоварвания, за възстановяване след наранявания или изгаряния.
Вижте няколко от любимите ни рецепти с телешко.
Салата с телешко и грейпфрут
Необходими продукти:
3 грейпфрута
150 гр студено
варено телешко
1 ч.л. оцет
4 с.л. пикантен сос
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Срязваме грейпфрутите наполовина, изваждаме вътрешността им и я нарязваме на парченца. Смесваме с телешкото месо, нарязано на ивици. Подправяме с оцет, черен пипер, сос, сол и разбъркваме добре.
Супа от телешко
Необходими продукти:
400 гр телешко месо
3-4 картофа
1-2 глави лук
3 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
3 дръжки целина
1/2 ч.л. кимион
1 дафинов лист
кората на един лимон
чубрица
мащерка
магданоз
сол
олио
кисело мляко
Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото на малки късове и го сложете да се задуши в мазнината и малко гореща вода. След малко добавете накълцания лук и щом леко омекне, долейте един литър гореща вода и варете супата половин час. След това прибавете нарязаните картофи, дръжките от целина, лимоновата кора, дафиновия лист, кимиона, мащерката и чубрицата. Оставете супата да къкри, докато месото е напълно готово. Към готовата супа прибавете разбитото кисело мляко с малко сол и счукания чесън. Подправете с накълцан пресен магданоз.
Сарми с телешко и маслини
Необходими продукти:
1 кисела зелка
300 гр телешко месо
2 стръка праз
15 черни маслини
2 червени чушки
1 к.ч. ориз
1 к.ч. течна сметана
олио
черен пипер
сол
червен пипер
копър
Начин на приготвяне:
В дълбок съд загряваме олиото и запържваме накълцаното на дребно месо. Добавяме нарязания на малки парченца праз, чушките, нарязани също на дребно, както и маслините. Бъркаме няколко минути, докато омекне празът и добавяме ориза. Разбъркаме заедно с него няколко минути и заливаме със сметаната. Подправяме със сол и други подправки и бъркаме, докато се сгъсти сместа.
Оформете сармите по стандартния начин, като изрежете дебелата основа на зелевите листа, слагате по 1 с.л. от плънката и оформяте стегнати сарми.
Подреждат се в по-дълбок огнеупорен съд и се заливат с приготвената запръжка от маслото и червения пипер. Сармите се поръсват с копър и се заливат с топла вода - малко над нивото на сармите. Пекат се под фолио или капак за около час и половина, до готовност на месото.
Пикантно телешко
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
5-6 картофа
2 шепи замразен грах
2 с.л. соев сос
2 с.л. горчица
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. мед
2 с.л. оцет
1 с.л. царевично нишесте
1 щипка джиндифил
1 щипка мащерка
1 дафинов лист
Начин на приготвяне:
Задушете месото, заедно с виното, вода и малко олио за около 1 час. После добавете нарязаните картофи, граха, соевия сос, горчицата, меда и оцета. Оставете да се задушава за около половин час. При нужда се добавя чаша топла вода, но внимавайте да не стане рядко. Накрая ястието се овкусява с подправки и ври още 5 минути. Изключете котлона и прибавете размитото в малко вода нишесте.
Телешки хамбургер
Необходими продукти:
5 питки за хамбургер
500 гр телешка кайма
1/2 глава лук
1 зелена ябълка
1 с.л. нишесте
риган
сол
5 яйца
2 кисели краставички
1 домат
1 зелена салата
3 с.л. майонеза
1 с.л. кетчуп
Начин на приготвяне:
Лукът и ябълката се настъргват в каймата. Ароматизират се с риган, посоляват се и се добавя нишестето. Омесва се и се оставя да престои 10 минути, покрито. Доматът и краставичките се нарязват на колелца, салатата – на тънки ивици. Каймата се поставя в голям найлонов плик и се разточва с точилка на правоъгълна форма с дебелина 1 пръст. След това горната част на найлона се отстранява и с метален пръстен се отрязват дискове. Пекат се върху сух тиган по 5 минути от всяка страна. Хлебчетата се разрязват напречно на половина, нареждат се в тава и се пекат на горен реотан в силно сгорещена фурна.
Майонезата се поставя в купичка, добавя се кетчупът и се разбърква. Яйцата се изпържват. Всяко хлебче се намазва със соса от вътрешната страна на основата и капачето, поставят се зеленчуци, по един бургер и по едно изпържено яйце. Хамбургерът се затваря и се поднася.
Баница с телешко
Необходими продукти:
1 пакет кори
50 гр телешко
20 гр лук
сол
черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Мазнината се загрява и в нея се слагат нарязаният на дребно лук. След като се поизпържи, се прибавя месото, което е предварително смляно. Накрая се слагат солта и смления черен пипер. Плънката се поръсва между корите, след като е изстинала. За да добие баницата хубав вид и лъскавина, отгоре се поръсва с вода и мазнина. Пече се в умерена фурна.
След като се опече, баницата се слага веднага на студено, защото ще спадне. Докато се поднесе, се държи покрита с кърпа, без да се ръси с вода.