Сигурно всички искате да запазите възможно най-дълго младостта си.

Все пак побелелите коси, бръчките и бледата синкава кожа не изглеждат привлекателни на никого. Но ето къде се крие проблемът – ние сами си навличаме тези беди.

Как ли? Като правим седем неща, които ускоряват стареенето ни.

Депресия

Четете още: Зимата често действа потискащо

Учените заключиха, че признаците на старостта се появяват много по-рано, когато жената страда от депресия. Както всички знаем, нервите предизвикват болести. В организма ни и по-точно в хромозомите ни има специални капачета, наречени теломери. Те на практика са индикатори на старостта – колкото е по-дълъг теломерът, толкова сте по-млади. С годините теломерите се скъсяват от само себе си, но стресът ускорява допълнително този процес. Проучванията показват, че при хора с хронична депресия теломерите са много по-къси, отколкото при позитивните оптимисти.

Съвет:
Както се пее в една известна песен - „don't worry, be happy”. Не се притеснявайте и бъдете щастливи, зареждайте се с щастие и радост и тогава няма да ви потрябва крем против бръчки. Ако за вас най-трудно изпълнимата задача е да запазите спокойствие, започнете да ходите на йога или се заемете с медитация, пийте успокояващи билки и ползвайте подходящи ароматични масла.

Впрочем антидепресантите не решават проблема. Те отпускат мускулите, а това води до промени на контура на лицето.

Развод и моминско име

Четете още: Разнообразявайте секса при дълъг съвместен живот

Учените направили изследване, в което участвали близнаци. От резултатите си направили извода, че преживелите развод хора изглеждат по-възрастни от свои връстници, които са необвързани, женени или овдовели.

Съвет:
Какво да ви кажем – грижете се за любовта си, подхранвайте връзките си. Ако разводът все пак е неизбежен, послушайте предишния ни съвет и се постарайте да не се поддавате на стреса.

Наднормено тегло



Сигурно всички сте наясно, че наднорменото тегло е вредно за здравето. Но най-пагубни са тлъстинките по „спасителния обръч“ - корема и талията. Именно в тази зона мазнините съдържат най-много отровни вещества. Те се разпространяват по тялото, повишават нивото на холестерина и влошават състоянието на ставите. Ако обиколката на талията ви е над 80 сантиметра, това е тревожен знак. Отслабвайте, преди да сте остарели без време!

Съвет:
Консултирайте се с диетолог, хранете се правилно и спортувайте – това е вашият сигурен път към младостта.

Ултравиолетовите лъчи



Дейвид Орентрек от компания Clinique е сигурен, че Слънцето е виновно за 90 % от признаците на остаряването. Тъй наречената „слънчева еластоза“ представлява отпускане на кожата след продължително пребиваване на слънце. Проблемът е характерен за моряците, фермерите и съвременните жени, които обичат да хващат плътен тен. Ултравиолетовите лъчи разрушават организма ви. Спомнете си това следващия път, когато тръгнете към солариума.

Съвет:
Печете се на слънце по-малко и слагайте повече защитен крем! Препоръчва се да ползвате средства с SPF-фактор не само през лятото, но и през цялата година.

Липса на воля за живот



Изключително трудно е човек да се пребори с психосоматичните фактори. Мозъкът изпраща на тялото определени сигнали. Ако решите, че животът е ужасен и безсмислен, няма да искате да виждате никого и същевременно ще изпратите сигнал за саморазрушение на организма си. Тялото ще последва желанията ви и ще се стреми по бързо към смъртта чрез скоростно остаряване.

Съвет:
Повишавайте самооценката си, ходете на психологически тренинги за повишаване на мотивацията. Ако животът ви върви по утъпканата пътека „работа-вкъщи-работа“, а у дома не ви очаква нищо приятно, постарайте се да промените това. Просто започнете да действате.

Свободни радикали



Кристоф Бамберг е професор по геронтология. Той описва човешкото тяло като мотор, който гори кислород. Както колата произвежда отпадъчни газове, така и в клетките ни се натрупват отпадъци във вид на свободни радикали. Тези молекули разрушават здравите клетки. Могат да се образуват от излагане на ултравиолетови лъчи, от тютюнопушене, от стрес и от какво ли още не. И неизбежно ни състаряват.

Съвет:
Яжте повече зеленчуци и плодове и пийте зелен чай. Той съдържа полифеноли, които неутрализират радикалите. Същото действие има и една чаша сухо бяло вино.

Хиляди дреболии

Има стотици фактори, на които не обръщаме особено внимание. Например леглото. Много е важно да се подберете добре спалните принадлежности. Една неудобна възглавница може да доведе до нарушения в кръвообращението и лош цвят на лицето.

Изкуственото отопление вкъщи и в офиса изсушава кожата и затова способства за възникването на бръчки. Не забравяйте да овлажнявате кожата на лицето и да пиете по 1-2 литра вода на ден.

Контролирайте мимиките си – колкото повече мижите и се мръщите, толкова по-бързо ще се сдобиете с бръчки.

Спазвайте нашите съвети и ще изглеждате или на годините, на които сте, или значително по-млади!