Кои са 7-те най-известни улици в света, които всеки е чувал по една или друга причина? Вижте нашата класация на най-посещаваните и най-заснеманите улици.

Wall Street, Ню Йорк

Известната американска улица е финансовото сърце на САЩ. Построена през далечната 1817 г, тя е дом на ню-йоркската стокова борса. Името на Wall Street е с холандски произход – през 17-ти век там се е издигала внушителна стена. Улицата си е спечелила име и репутация на мястото на големия бизнес и борсовата търговия.

Четете още: Милионерите отсядат най-често в хотелите в Лас Вегас

Abbey Road, Лондон

Една от най-известните улици в Лондон безспорно е Abbey Road, намираща се в северната част на английската столица. Тя добива своята популярност благодарение на легендарната група Бийтълс.

Студиото на групата, където Джордж, Джон, Пол и Ринго записват своите хитове, се намира точно тук. На снимката на обложката на последния им албум, озаглавен просто Abbey Road, е пешеходната пътека, точно пред студиото. И до днес тази улица си остава една от атракциите в Лондон. Затова и заслужава място в тази класация.

Шанз-Елизе, Париж

Една от най-известните и елегантни улици в света се намира в Париж, Франция. Да, това е прочутата Шанз-Елизе. За всяка жена, която обича да пазарува, това е един истински рай. Дори разходката по този широк булевард, осеян с луксозни магазини, кафенета и кина, кара човек да се чувства специален. А дивите кестени от двете страни на улицата създават една неповторима атмосфера.

Via Dolorosa, Йерусалим

Via Dolorosa, в буквален превод „пътят на болката”, се намира в Стария град на Йерусалим. Състои се от две секции и проследява последните стъпки на Христос, преди да бъде разпънат на кръста. В продължение на векове, този маршрут от 250 м., е бил широко обсъждан и през 20-ти век е установено, че той леко се разминава от действителния път на Христос. Все пак Via Dolorosa ежегодно се посещава от хиляди поклонници.

Lombard Street, Сан Франциско

Най-известната крива улица в света е Lombard Street в Сан Франциско. По нея има осем остри завоя. Направена е така с цел да се намали естествения стръмен наклон на хълма. В този участък ограничението на скоростта е само 8 км/ч.



La Rambla, Барселона

La Rambla е най-натоварената и динамична улица в Барселона, с повече туристи, отколкото местни жители. Този търговски, обточен с дървета булевард, се е променял много през годините, за да отговаря на променящите се нужди на потребителя. Днес той привлича много хора, в това число и джебчии, които дебнат непредпазливите туристи.

Алеята на славата в Холивуд

Задължителна спирка на всеки турист в Лос Анджелис е Hollywood Boulevard и алеята на славата, намираща се на него. Това е улицата на най-известните музиканти, актьори, режисьори и продуценти, които са дали огромен принос в развлекателната индустрия. Към днешна дата, повече от 2400 известни личности са увековечени в звезди, вградени в тротоара и носещи имената им.

* Скарлет Йохансон

Четете още: Finca Bellavista – селото в клоните на дърветата