Автор
Woman.bg

8 груби грешки в дизайна на интериора – I част

Интериорният дизайн е въпрос на вкус, но колкото и да е странно, почти всички допускат едни и същи грешки. Искате ли да направите дома си уютен? Тогава прочетете какви дизайнерски грешки не бива да допускате независимо от вкусовите си предпочитания.

1. Претрупване

Разбира се, има и хора, които предпочитат да живеят в просторни празни помещения. Но повечето хора обичат да „запълват празнините“, събирайки много сувенири и аксесоари... И чудейки се после къде да ги дянат.

Когато влезете в поредния магазин, запомнете, че интериорът ви трябва да включва едновременно красиви и функционални вещи! Интериорният дизайн не се състои в превръщане на жилищното пространство в претрупан склад, в който да няма място да стъпите. И това, че нещо е красиво, не означава, че задължително трябва да си го донесете вкъщи.



Вземете пример от японците – сложете по-малко, но по-качествени предмети. Мебелите трябва да са максимално функционални. Ще освободите повече пространство, ползвайки предмети с вградени шкафчета, мобилни и сгъваеми мебели. Научете се да запазвате правилно вещите, които не са ви нужни постоянно. И нещо по-важно – съберете кураж и се разделете с всички предмети от интериора, които не ползвате вече повече от година.

Има и още един аргумент в полза на свободното пространство. Според психолозите интериорът на спалнята може да разкаже много за собственика й. Холът обаче не отразява личния характер, а е общо помещение, което може да влияе на психологическото ви състояние. И едва ли втората холна масичка, малкият допълнителен диван, подставката за крака и всевъзможните кошници и други детайли от интериора ще ви помогнат да запазите душевно спокойствие. Къде по-важно е да оставите в жилището си достатъчно място за свободно придвижване.

В списъка на излишните вещи влизат не само различните типове мебели, но и килимите, многобройните декоративни възглавници, снимките в рамка и сувенирите от пътувания. Ако след екскурзия в далечна страна сте украсили дома си с раковина и аборигенски етно-гердан, определете им „срок на годност4 и месец по-късно ги приберете в някой шкаф.

2. Сухи цветя

На всички ни е познато желанието „да разнообразим малко обстановката“. И в интерес на истината декораторите и дизайнерите са измислили много начини за бързо и оригинално украсяване на интериора. Но нито един професионалист няма да ви посъветва да си донесете вкъщи сухи или изкуствени цветя.



Дори ако наричате купчината изсушени и прашасали сухи клечки „букет“, той ни най-малко няма да украси дома ви. Специалистите по фън-шуй са категорично против подобни композиции в жилището, да не говорим пък за изкуствените цветя. Сухите цветя носят енергия на разпад, която влошава обстановката в дома. А живите цветя и стайните растения са друга работа! Те обновяват помещението и го зареждат с позитивна енергия.

Хората, които не могат да се грижат за стайни цветя и не искат да инвестират в редовно купуване на букети могат да освежат дома си с купа пресни лимони или портокали. Пресните плодове ще придадат на помещението не само ярък цвят, но и деликатен аромат.

3. Твърде много цветове

Ако смятате да направите ремонт или да добавите цвят към вече създадения интериор, не прекалявайте. Едно е да сте човек, който не може да събере кураж за ползването на по-наситен цвят, а съвсем друго да превърнете дома си в пъстроцветна дъга.

Подходете към цветовото оформление внимателно и разумно. Дизайнерите са на мнение, че в интериора важи същото правило като в облеклото – не повече от три цвята! Включите ли повече багри, тоалетът или домът ви ще се превърне в жив пример за безвкусица и безумие.



Обърнете внимание и на това, че добавянето на колорит не включва само избор ан цвета боя за стените. Несполучливи могат да бъдат и по-малки цветови акценти – възглавничките на дивана, салфетките на масата, покривката или дори саксиите на цветята. Всички тези „капки в морето“ трябва да се комбинират и допълват добре, а не да се „надвикват“ цветово.

4. Смесване на стилове

Преди да си купите розов пухкав фотьойл за малкия си хол, помислете за това как ще стои той вътре. Интериорът трябва да е издържан в един и същ стил. Първо помислете какво ви харесва повече – британската класика, хай-тек стилът, „кънтрито“ или индийското етно.

В краен случай можете да наречете интериора си еклектичен. Еклектиката подразбира смесване на стиловете. Но и тук трябва да има свързващо звено – например обща цветова гама или повтарящи се мотиви.



Създаването и обновяването на интериорния дизайн изисква комплексни решения. Изберете ли си нови модерни тапети, определете и цвета и стила на мебелите, подовата покривка и останалите обекти от интериора. И ще трябва да спазвате определените от вас правила!

Очаквайте продължение.