Октомври е известен като Месец на рака на гърдата и винаги ни напомня, че е необходимо да взимаме превантивни мерки за здравето си, тъй като милиони жени по света страдат от тази коварна болест, а много от тях за съжаление не успяват да се спасят и изходът от боледуването им е фатален.

Затова е добре да бъдем отговорни към здравето си и да бъдем добре информирани. Но също така е необходимо да можем да различим истината от митовете, защото в интернет пространството съществуват много такива. Ще ви представим 8-те мита, с които може да се сблъскате най-често:

МИТ 1: Най-сигурният ви индикатор е семейната обремененост

Едно от най-неверните твърдения е, че можете да развиете рак на гърдата, само ако ваша роднина е боледувала от това. Това дали вие ще разболеете, или не няма нищо общо с фамилната ви обремененост. Разбира се, ако имате роднини, страдащи от рак, ви съветваме да се преглеждате редовно, но в никакъв случай не е гарантирано, че и вие ще се разболеете един ден. В случай, че в семейството ви има жена, която е развила рак на гърдата, е добре да почнете да се преглеждате профилактично от по-рано, около 25-годишна възраст. Иначе в повечето случаи е препоръчително да започнете прегледите, след като навършите 40 години.

МИТ 2: Щом имате бучка, значи имате рак

Бучката е сигнал за нещо, но то не винаги е рак, така че ако имате такава не е необходимо да се притеснявате преди да сте разбрали от какво е. В 75% от случаите бучката не е индикатор за сериозен проблем, но ако напипате издутина в областта на гърдите си в никакъв случай не я пренебрегвайте, посетете лекар.

МИТ 3: Само възрастните жени страдат от рак на гърдата

Да, рискът при жените над 60 години е по-голям, отколкото при по-младите, но това съвсем не означава, че само възрастните дами могат да развият рак на гърдата.

Според специалисти рискът от заболяването при жените под 50 години е 1 на 50, а при тези под 40 е 1 на 210. Освен това лекари споделят, че ракът на гърдата е много по-трудно откриваем при младите жени, затова е добре, когато забележите нередност в зоната на гърдите, да посетите специалист.

МИТ 4: Само жените страдат от рак на гърдата

Въпреки че рискът при мъжете е около 100 пъти по-малък, факт е, че във Великобритания всяка година тази диагноза бива предписана на 350 мъже. Интересен факт е, че при мъжете тази болест е много по-трудно откриваема, но процентът на излекуваните е много по-висок.

МИТ 5: Трябва да вземете под внимание фамилната обремененост, единствено по майчина линия

Това не е никак логично, тъй като човек взима, както гените на майка си и нейните роднини, така и на баща си и неговите роднини. Тоест и двете страни са еднакво важни.

МИТ 6: Бучката е единственият ни индикатор

Бучката не е единствената промяна в областта на гърдата, която може да настъпи, ако имате рак на гърдата. Всичко, което е необичайно за формата, големината, тежестта, вида и усещането на гърдите е индикация, че трябва да се обърнете към лекар. Ето и кои са по-важните симптоми:

Ако усещате гърдите си много по-тежки или много по-леки

Ако имате големи разширени и много видни пори на една точка

Ако кожата на гърдите ви се сбръчква

Ако зърната ви придобият необичайна форма

Ако от зърната ви излиза кървава или прозрачна течност

МИТ 7: Взимането на контрацептиви може да засили риска от разболяване

Това е много стар мит, който в днешно време е изгубил актуалност, тъй като сега противозачатъчните са много по-изчистени, отколкото преди години. В никакъв случай не увеличавате риска от разболяване, ако приемате контрацептиви.

МИТ 8: Ако развиете рак на едната гърда, значи ще развиете и на другата

Ако в рода ви няма жена, която да е страдала от рак на гърдата, рискът да развиете вие в двете гърди не е голям.