Днес ще ви представим една вкусна и не толкова трудна рецепта за ястие, което ще зарадва цялото ви семейство.

Време за подготовка: 20 мин
Време за приготвяне: 20 мин
Общо: 40 мин

Необходими продукти за 4 порции:

500 г нарязана агнешка плешка
2 1/2 ч.л млян кориандър
1 1/2 ч.л млян кимион
1 ч.л сладък червен пипер
1 ч.л чили паста
2 1/2 зехтин
2 скилидки чесън накълцани
1 1/4 ч.л прясно настърган корен от джинджифил
250 г тиквички нарязани на пръчици
100 г спанак
30 г кориандър
сокът от ½ лимон

За кускуса:

400 г марокански кус кус
400 мл пилешки бульон

Начин на приготвяне:

1. Нарежете обезкостената агнешка плешка на парчета за готвене. Може да купите парче заедно с предното бутче и врата и да обезкостите месото сами. Така ще сте сигурни в качеството му.

2. Сложете смления кориандър, кимиона, червения пипер и чили пастата в купа. Пиперът трябва да е сладък, в противен случай ястието ще стане прекалено пикантно и люто.



3. Оваляйте късчетата месо в подправките като добавите и малко зехтин. Оставете да се маринова поне десетина минути, а най-добре няколко часа.

4. Междувременно кипнете бульона и залейте кус куса. Закрийте съда плътно, най-добре с фолио и оставете да поеме течността за 3 мин. Отгърнете, разбъркайте и покрийте отново.



5. Загрейте зехтина в по-голям дълбок тиган (може и уок). Добавете чесъна и джинджифила и задушете за 1-2 мин. Сложете агнешкото и запържете с бъркане за 2-3 мин. Добавете тиквичките, оставете ги да поомекнат и поръсете със спанака.

6. Оставете на бавен огън докато спанакът също поомекне и поръсете с прясно изстискан лимонов сок. Поднесете с топлия кус кус.



Съвет:


Ако оставите кускуса да поеме течността по-дълго време, той ще се стегне и няма да е ронлив. Не се плашете, ако не сте прекалили с бульона, ще можете лесно да го претриете с ръце, без от това да пострадат видът или вкусът на ястието.

В България сме свикнали да кръщаваме „кускус” дребните топченца паста, които се приготвят чрез варене. Може да откриете в по-големите магазини по-дребен кускус, който външен вид напомня едра галета. Той не се вари, а само се попарва с бульон. Като количество бульонът трябва да е колкото кускуса.