Няколко парчета сочна диня в разгара на горещия летен ден ще ни освежат, ще хидратират тялото ни и ще набавят на организма полезните вещества, които са освободени чрез потта. В най-голяма степен това се отнася за натрия и калия, които губим, когато се потим, пише dieti.info.

Около 92% от апетитния розов плод е вода. 6% са отделени за захарта, а останалите няколко са все полезни вещества, сред които витамини от група В, витамини А и С, магнезий и тиамин.

Ниското съдържание на захар прави динята изключително нискокалорична храна, като в зависимост от сорта в 100 грама от плода има между 30 и 80 калории.

Внимание трябва да се обърне и на факта, че плодът съдържа аминокиселината цитрулин, която „охлажда” организма, спомага за подобряване на работата на отделителната система и за изхвърлянето на вредните вещества, попаднали в организма.

Високото съдържание на антиоксиданти пък играе положителна роля по отношение на риска от сърдечно-съдови заболявания, от ревматоиден артрит и остеопороза.

Зрението също е облагодетелствано от консумацията на диня, тъй като в плода се съдържат витaмин А и бета-каротин.

Калият, който се съдържа в динята, пък контролира кръвното налягане и поддържа в норма баланса на електролитите в организма, а витамин В6 подпомага създаването на химични вещества в мозъка, които на свой ред намаляват стреса, повишават настроението и подобряват съня.

Така че, когато ви стане горещо и ви се хапва нещо вкусно и сочно, не се колебайте, а изберете парченце диня.