Хиляди хора празнуваха преизбирането на Барак Обама на Таймс Скуеър в Ню Йорк, като развяха малки знамена и скандираха "Още четири години", когато телевизиите съобщиха, че той е спечелил срещу кандидата на републиканците Мит Ромни.

"Обама, Обама", викаше тълпата на фона на преминаващите коли, които радостно надуваха клаксони. Изборната нощ беше предавана пряко на гигантски екрани от две конкурентни телевизии - Си Ен Ен и Фокс Нюз. И хиляди хора се събраха на прочутия площад, за да изживеят заедно момента, въпреки ниските температури, приближаващи нула градуса.

"О Господи, толкова съм щастлива", каза Джил Заго, актриса на Бродуей. "С Ромни се страхувах толкова много, че той ще ореже всички средства за артистите. А ние обичаме артистите", допълни тя. "Във възторг сме", сподели 27-годишната Кло Лоа, чиито очи са скрити от голяма шапка. "Но не бях много разтревожена. Обама имаше голяма подкрепа", допълни тя.



52-годишният Марк Шнайдер е по-сериозен. "Предизборната кампания беше много стресираща. Страната беше много разделена. Аз съм от Масачузетс, видях какво направи Ромни като губернатор. Той стори много зло на страната. Но всичко ще зависи от това, което Конгресът ще направи, това няма да е лесно", счита Марк. "В миналото гласувах за републиканците, но днес те ме отвращават", допълни той, критикувайки влиянието на Тий Парти и желанието на републиканците да орежат социалните програми.



Някои хора в тълпата носеха значки с надпис "Обама 2012". "Обама е по-малкото зло", казва Джес Маркъс, който се представя като "студент и активист". "Но в крайна сметка няма да има голяма разлика. Когато имате политическа система, доминирана от парите", допълва той. В тълпата една доброволка на Червения кръст поставя малко пано, тя е дошла да събира средства за жертвите на урагана Санди.

Източник: АФП