Тази седмица започна със слънце, но очевидно ще завърши по съвсем различен начин. Официално приветстваме есента и сезона на срещите с приятели у дома, където задължително ухае прекрасно.

За да спазим тази традиция, ви предлагаме една относително лесна рецепта за плодов пай, който определено стана десертът на месец септември.

Ето и необходимите продукти:

8 големи круши, зрели, но твърди
200 грама къпини
100 грама пудра захар + 1 супена лъжица
белтъкът от едно яйце
сокът от един лимон
2 чаени лъжички канела (по желание)
375 грама маслено тесто, може и готово (продава се в големите вериги магазини и е замразено)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до температура от 190 градуса.

Междувременно подгответе крушите – обелете ги, извадете сърцевината и нарежете на четвъртинки. Сложете ги в купа и ги напръскайте с лимоновия сок, за да не потъмняват. Отгоре поръсете с пудрата захар и с канелата, ако ще използвате.

Подредете плътно крушите, заедно с къпините, в съд за пай или в дълбока кръгла тава с вместимост около литър и половина. Поръсете плодовете с още малко лимонов сок.

Разточете тестото върху набрашнена повърхност, докато е достатъчно голямо, за да покрие съда за печене.

Отрежете от него ивица с широчина около 1 сантиметър и я обвийте плътно около целия ръб на съда. Намачкайте я с помощта на вилица или с ръце, за да обхване плътно. След това навлажнете леко тестото (например с четка) и го опънете върху цялата тава.

В средата на сладкиша направете няколко отвора, така че да може да преминава въздух през тях.

След това разбийте добре белтъка и намажете тестения похлупак с него, отново с помощта на четка. Поръсете с допълнителната пудра захар и запечете за около 40-45 минути или докато добие златист цвят.