Автор
Woman.bg

"Аве" открива 16-ия Международен София филм фест

Международният фестивален хит "Аве" открива 16-ия София филм фест. Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона в Зала 1 на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Най-мащабното международно киносъбитие в България за 16-та поредна година ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

Фестивалът продължава до 18 март, като предварителни прожекции вече се състояха в Дома на киното, но ще има още една допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното. Програмата на 16-ия София Филм Фест съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма. Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в Cinema City. Само там зрителите ще имат шанс да видят "Златният лъв" от Венеция 2011 – "Фауст" на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи "Космическа лаборатория", екранизацията по Емили Бронте "Брулени хълмове" и 3D откровението на Вим Вендерс "Пина", номиниран за "Оскар" за документален филм.

Селектираните ленти ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали, ще бъде специален гост на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството.

Той ще представи последния си филм "Имало едно време в Анадола", спечелил Голямата награда на журито в Кан `11.