Сияйната кожа с равномерен тен е мечта за всяка дама. За съжаление много от нас имат пигментни петна от различен характер. Те биха могли да бъдат означени с термина „хиперпигментация“, който характеризира твърде интензивно оцветяване на отделни участъци от кожата в сравнение с общия фон.

Пигментните петна обикновено не застрашават здравето ни, но често водят до понижаване на самочувствието. Истината е, че само равномерният тен може оптимално да отразява светлината, което придава свеж и енергичен вид на кожата. Появят ли се веднъж пигментните петна, мечтите за порцеланова кожа се стопяват. Хиперпигментациите са упорити. Всъщност, това е едно от най-сериозните предизвикателства за дерматолозите.

Цветът на кожата на човека зависи от много фактори – оросяване чрез кръвоносните съдове, дебелина на епидермиса, „рисунък“ на кожата и др. Но най-важният фактор за оцветяването на кожата е наличието на специфични пигменти, най-вече меланин. В зависимост от количеството меланин, съдържащо се в кожата, цветът може да варира от телесен до тъмнокафяв. Благодарение на способността си да поглъща топлинните лъчи осигурява на организма защита от вредното въздействие на ултравиолетовите и инфрачервените лъчения.

По този начин меланинът става основно средство за предпазване на кожата от изгаряния и от прегряване на организма като цяло.

Причини за хиперпигментацията



Повишеното съдържание на меланин в отделни участъци от кожата може да е предизвикано от различни причини – белзи от акне, ендокринни нарушения, промяна на хормоналния фон в женския организъм по време на бременност или пък климактериум, както и след продължителен прием на контрацептивни таблетки.

Някои заболявания на стомашно-чревния тракт и нарушения в метаболизма, причинени от недостиг или пренасищане с витамини и минерали, също могат да станат повод за появата на петна. Често причина за хиперпигментацията става твърде дългият престой на слънце. Пигментни петна могат да се появят и в резултат от употребата на лекарствени препарати – антибиотици от групата на тетрациклините, препарати със салицилова киселина, екстракт от жълт кантарион и др. При хиперпигментацията немалка роля играят и наследственият фактор и нервно-психическите разстройства.

Пигментните петна обикновено се появяват на лицето, ръцете и гърдите. Най-честите хиперпигментации са слънчевите и старческите петна. Причиняват се от прекомерно излагане на слънце и затова се срещат по най-откритите части на тялото - лицето и ръцете.

Хиперпигментацията може да бъде вродена (лунички) и придобита (хлоазма, мелазма).

Луничките са многобройни малки по размер пигментни петна със закръглена форма и бледо или тъмнокафяв цвят. Под влияние на слънчевата светлина цветът им става по-интензивен.

Хлоазмите са тъмнокафяви пигментни петна с неправилна закръглена форма, разположени на лицето. Често възникват в резултат на хормоналните промени в организма при бременност, при редица патологии на черния дроб (чернодробна хлоазма) и надбъбречните жлези, както и при глистни инвазии. Петната могат да изчезнат след отстраняване на причините за възникването им или пък да останат за дълго време.

Мелазмите са кафяви, често симетрично разположени петна, намиращи се обикновено на лицето, врата, раменете. Появяват се в резултат на общото влияние на слънчевата светлина и хормоните. Най-често мелазми имат бременните жени и жените, ползващи хормонални контрацептиви.


Лечение



Решението се крие в причината

Наскоро на пазара се появи новата серия на Eucerin® EVEN BRIGHTER, която е и първата специализирана серия медицинска козметика, която обединява ефикасно антипигментно действие, възстановяване, защита и подмладяване на кожата в 4 уникални продукта – дневен крем, нощен крем, концентрат и спот коректор.

Eucerin® EVEN BRIGHTER действа там, където се заражда проблемът. Продуктите възпрепятстват прекомерния синтез на меланин и дълготрайно намаляват пигментните петна. Те имат и допълнително действие, като стимулират възстановяването на клетките от UV уврежданията, подхранват и предпазват кожата. По този начин пердотвратяват преждевременното стареене на кожата. Високата UV защита SPF 30 в дневния крем надеждно предпазва кожата от вредните UV лъчи и предотвратява появата на нови пигментации. Като всички продукти на Eucerin, продуктите EVEN BRIGHTER са не само ефикасни, но и с много добра поносимост от кожата.
Действие, възстановяване, защита и грижа.

Тайната на новата формула се крие в иновативната комбинация от активни съставки.



B.-Resorcinol е натурално-идентична и много добре понасяна от кожата съставка. Тя прекъсва синтеза на меланин като регулира активността на ензима тирозиназа.

Резултатът – След 4 седмици, колкото трае цикълът на обновяване на кожата, хиперпигментиралите клетки на повърхността на кожата намаляват. Така пигментните петна видимо изсветляват. При редовна употреба вида на кожата се подобрява с всеки изминал ден.

Глицеритиновата киселина помага на клетките да се възстановят от UV уврежданията. Тази натурална активна стставка предпазва кожата от действието на стреса и влиянията на околната среда.

Резултатът – процесът на регенерация на клетките е подпомогнат и преждевременното стареене е предотвратено.

EVEN BRIGHTER може да се използва по време на бременност и кърмене, тъй като не съдържа витамин А.