Когато избирате козметични средства за себе си, първо трябва да имате предвид своя тип кожа.

Но това не е всичко – както се оказва, кожата си има свой собствен биологичен часовник и е добре да се съобразите с графика му при нанасяне на различните кремове.


04:00-07:00 ч. - през този период се активизират жлезите с вътрешна секреция, отделят се повече хормони, кръвообращението става по-интензивно. В тези часове можете да ползвате лек овлажняващ крем.

08:00-10:00 ч. - през тези часове кръвообращението е най-интензивно. Кожата попива като гъба всичко, което попадне на нея. Добре е да я защитите с качествен дневен крем, подходящ за вашия тип кожа.

11:00-12:00 ч. - през този период мастните жлези започват да работят особено интензивно. Кожата придобива мазен блясък, порите стават по-забележими. Препоръчва се да ползвате тоник и да нанесете средство срещу блясък.

13:00-14:00 ч. - по това време се появяват първите признаци за умора на кожата, бръчиците стават по-видими. Лицето ви се нуждае от почивка – измийте го с хладка вода и го забършете с тонизиращ лосион.

15:00-18:00 ч. - през този период кожата е абсолютно невъзприемчива към каквито и да било козметични процедури.

19:00-23:00 ч. - кожата става по-възприемчива и активно поглъща кислород. Ако ползвате пречистващи кремове, ще й дадете възможност да диша свободно.

24:00-03:00 ч. - кожата интензивно попива биологически активни и хранителни вещества, съдържащи се в нощните кремове.


Не забравяйте също така, че биологическото остаряване на кожата започва още на възраст от 14-15 години. На 28-30 години се появяват и първите признаци на „повяхване“ - мъртвите клетки се отделят по-трудно, удебелява се горният вроговен слой, забавят се процесите на регенерация, влагата се изпарява по-бързо и се появяват бръчки.

На 50-годишна възраст промените вече се забелязват лесно – кожата става отпусната, ясно се очертават гънките от двете страни на устата, както и бръчките около очите и между веждите. Този момент можете да отложите само с полагането на правилни грижи, и то започвайки с тях още от младини.