Един от най-важните биоритми в живота ни е този на сексуалността.

Редица фактори предизвикват промени в хормоналните нива – часът от денонощието, времето, сезонът, индивидуалните особености на организма, настроението и много други. А от хормоните до голяма степен зависи способността ни и желанието ни да правим любов.

Денонощието

Основното вещество, което има пряко влияние върху сексуалните желания и възможности на мъжете е тестостеронът. Той впрочем присъства в известни количества и в женския организъм, където играе горе-долу същата роля.

Тестостеронът има много точен дневен ритъм. Нивата на тестостерон са най-високи рано сутрин. Затова повечето мъже се събуждат така да се каже готови за подвизи. И нямат нищо против да ги извършат. Лошото е, че много жени изобщо не са настроени за сутрешен секс. Сексуалното им желание (либидото им) по това време все още спи. След 9:00 ч. сутринта (когато вече е време за работа) нивата на хормона се стабилизират. Въпреки това притокът на тестостерон в кръвта не е постоянен, а се подава на отделни порции, по 5-8 на час.

Как се отразява това на сексуалната активност? Много просто – приблизително на всеки десет минути мъжът може да бъде спонтанно връхлитан от мисли за секс. Те може да са както подробни и развити сексуални фантазии, така и мимолетни хрумвания. Точно по време на тези мисли хормонът се изхвърля в кръвта.

Към края на работния ден мъжът преживява втори хормонален пик – малко по-слабо изразен от сутрешния. Нивото на тестостерона е най-ниско около 10:00 ч. вечерта. А при жените точно по това време се събужда сексуалното желание. Значи ли това, че в една двойка просто не може да има синхрон? Нищо подобно! Знаете ли какво е основното предимство на един дълъг и здрав брак? Това, че при женените мъже, които не са пренебрегвали съпружеските си задължения, хормоналният спад се измества от 10:00 ч. вечерта към късна нощ (приблизително 1-3:00 ч. през нощта).

Влиянието на Луната



Общо взето най-важният сексуален ритъм при жените е месечният. Или по-точно лунният, тъй като женският цикъл е от 28 дни (лунен месец). Впрочем гинеколозите са съгласни, че разминаването с 28-дневния цикъл плюс-минус пет дни е нещо нормално.

Основните женски хормони, които управляват този цикъл, са естрогенът и прогестронът. Нека опишем по-подробно влиянието на месечния цикъл върху сексуалността.

Да кажем, че цикълът е дошъл навреме. И толкова по-добре.

Но през първите 4-7 дни (в зависимост от организма) нивата на естроген и прогестрон в кръвта на жената са минимални. В резултат от това на нея дори не й се и мисли за секс. Впрочем освен хормонални за това си има и чисто хигиенични причини.

След петия-седмия ден от цикъла нивата на естроген в кръвта започват да растат. Под влияние на хормона стените на матката се удебеляват, готвейки се да приемат оплодената яйцеклетка – това е така да се каже вътрешен процес. А външно жената просто започва да се разхубавява – изчезват тъмните кръгове под очите, бузите поруменяват, очите започват да блестят. Повишава се и интересът й към секса, който достига върховата си точка в средата на месечния цикъл. Приблизително между 14-ия и 21-ия ден от цикъла узрялата яйцеклетка попада в маточната тръба. Жената е готова да зачене.

В този период тя изглежда прекрасно и се чувства отлично. По това време се променя дори и телесната й миризма, увеличава се отделянето на феромони (летливи вещества, които не можем да подушим съзнателно, но които въпреки това имат влияние върху сексуалното привличане). През този период мислите на жената често се завъртат около секса – заради инстинкта за продължаване на рода.

След овулацията нивото на естроген спада, докато нивото на прогестрон започва да расте. В този период за съжаление самочувствието и настроението също започват да спадат. Много жени по това време страдат от прословутия “предменструален синдром”, който се проявява по различни начини. Някои ги боли глава, други корем, трети се измъчват от немотивирани промени в настроението и изблици на агресия. Често в този период сексът престава да бъде удоволствие и се превръща в “съпружеско задължение”. Всичко се повтаря при следващия цикъл.

Пролетта – сезон на любовта? Нищо подобно – есента е!



Ами мъжете? Значи на тях са им спестени неприятностите и дискомфортът, които може да ни причини този своеобразен 28-дневен биологичен “будилник”? Може и така да се каже. Но и мъжете имат месечен цикъл на изработване на тестостерон. Той е малко по-къс – 20-22 дни. От този цикъл зависят не само нивата на хормона в кръвта, но и обема на произвежданата семенна течност и количеството сперматозоиди в нея. Но промените в настроението, самочувствието и половото желание в този цикъл не са толкова драстични, както при жените. На практика почти не се усещат.

Значи ако на жената й е трудно да се приспособи към мъжкия дневен ритъм, то мъжът страда заради месечния женски цикъл? Ето и още един аргумент в полза на дългия и верен брачен живот – при мъжете след няколко години брак месечните промени в нивата на тестостерона стават по-изразени. И хормоналният спад, както бихте могли да се досетите, съвпада с… менструацията на жената.

Годишният цикъл има значително по-силно влияние върху сексуалния живот на мъжа. В рамките на една година мъжете преживяват два изблика на повишено сексуално желание – през пролетта и през есента. Но есенният пик е по-физиологичен. Дори може до се окачестви като наследство от дивите ни предци. Нали бременността трае 9 месеца, а най-здравите и силни деца се раждат лятото. Затова природата се е погрижила нивата на тестостерон в мъжкия организъм да са най-високи през есента.

Благодарение на есенния хормонален пик сексуално активните мъжки представители на вида homo sapiens през лятото стават щастливи бащи. Но повечето хора са свикнали да смятат пролетта за сезона на любовта. И това не е случайно. През пролетта наистина се наблюдава всеобщ подем в сексуалната активност, но този пик е дисбалансиран. Дължи се на емоционалния подем, на естествената реакция на организма към разцъфващата природа. Но без тестостероново подкрепление. Т.е. душевните нужди не са подплатени с физически възможности. А това може да доведе до много проблеми. Впрочем мъжете най-често се обръщат към лекар с оплаквания за недостатъчна ерекция именно през пролетта.

Въздържанието е опасно!



Както вече разбрахте, една семейна двойка не бива да си създава излишни проблеми с опити да се съобразява със сексуалния биоритъм на партньора. Самата природа ще ви помогне да се напаснете – стига да се обичате.

Разбира се, чудесно би било кръвта на мъжа да кипи от тестостерон и той самият да е по-активният в двойката. Но какво става ако не е така? При различните двойки е различно. Понякога основен инициатор на интимните контакти е жената. Всички се делим на сенсорици и интуити. Сенсориците по-ясно усещат собствените си нужди и желания, включително и сексуалните. Интуитите пък по-трудно осъзнават собствените си усещания, но имат добро чувство за перспективите. Ако жената е сенсорик, а мъжът – интуит, то съвсем нормално е именно тя да е инициатор на сексуалните контакти. Какво се случва в такъв момент?

Да предположим, че нивата на тестостерон в организма на мъжа по това време не са твърде високи, умерени са. Без да изпитва твърде остро желание за секс, той отстъпва под напора на жената и се поверява в грижовните й ръце… много бързо нивото на тестостерон в кръвта му нараства с няколко пъти. И всичко протича в най-добрия си вид.

За мъжете е много важен т.нар. условен физиологичен ритъм (УФР), който те развиват (ако са физически здрави) по естествен път. Този ритъм не е непременно “понеделник-сряда-петък”. При повечето сексът се “зачислява” за почивните дни, когато се събуждаме наспали се и отпочинали. Организмът на партньорката също се приспособява към този ритъм.

Всички знаем, че човешкият организъм има нужда от физическо натоварване поне три пъти седмично. Така мускулите се поддържат в нужния тонус, настроението е добро, самочувствието е нормално, сънят – здрав и т.н. Сексуалната активност спада към списъка на общите биологични тренировки и представлява важен елемент от общата физическа активност. Т.е., хубаво е по възможност да се съобразявате със своя УФР.

Но какво да правите, ако се приберете от работа уморен, след скандал с шефовете и колегите, с главоболие и мокри крака заради лошото време навън? Ако вече от няколко дни искате само да хапнете и да заспите? А из ума ви се върти мисълта, че не сте правил секс с жена си вече от около пет дни? Трябва ли да се насилвате да го правите?

Да! Разбира се. Така е и при спортистите – в някои дни не им се тренира, но трябва. И отиват на тренировка. Десет минути по-късно вече получават удоволствие от нея. А са си мислели, че са останали без каквито и да било душевни или физически сили. Така е и с любовта - можете да си позволите почивка само в случай, че имате сериозен проблем.

Друг въпрос – често се говори за период на “безопасно въздържание”, който зависи от възрастта. Че например един 30-годишен мъж със средна полова активност може да се въздържа от секс най-много два месеца. Ако продължи да “пости”, рискува да развие сериозни сексуални разстройства. Така ли е?

Като цяло – да. За по-младите мъже въздържанието не е опасно и не води до никакви необратими промени. Но при 30-годишен мъж не е желателно. За 40-годишен може да е пагубно. А за 70-годишен това може да е последното му въздържание. Но защо е нужно да се въздържате? Ако човек няма някакви религиозни скрупули и забрани, трябва да мастурбира. Това касае както мъжете, така и жените.

А що се отнася до сексуалните биоритми, при семейните двойки те се синхронизират от само себе си. Това е еволюционно обоснован процес. Природата подкрепя приспособяемостта на партньорите един към друг. Защото е полезна.

И още нещо:

Английски медици са установили, че британските мъже отбелязват значително повишаване на нивата на тестостерон в дните, когато взимат заплата. И нещо повече – колкото по-силно изразен е при мъжете месечният хормонален цикъл, толкова по-голяма е вероятността този цикъл да се наруши поради стрес на работното място.