Продукти

120 г брашно бяло
120 г бадеми настъргани или едро смлени бадеми + 40 г цели
0,5 к.л. бакпулвер
60 г захар
1 пакетче ванилена захар
100 г масло студено
3 с.л. вода студена

Начин на приготвяне

В тава пресяваме брашното заедно с бакпулвера, добавяме ядките, захарта и ваниловата захар.

Прехвърляме в блендер, заедно с маслото, нарязано на кубчета и пулсираме няколко пъти - докато стане на едри трохи.

Изсипваме сместа в тавичка, добавяме водата и правим съставките на топка, без да месим продължително. Добавяме целите бадеми и отново размесваме леко.

Поставяме тестото върху парче стреч фолио, приплескваме го на плоска топка, увиваме го и го слагаме в хладилника да се стегне.

Върху набрашнен плот разточваме стегнатото до подходяща степен тесто на кора с дебелина около 5-6 мм, изрязваме кръгчета и ги слагаме в застлана с хартия за печене тава.

Покриваме тавата със стреч фолио и слагаме в хладилника да стегнат.

Изстудени ги слагаме в тавата, в предварително загрята до 180 градуса фурна и печем 8-10 минути.

Изчакваме леко да се охладят, изваждаме ги от тавата и ги охлаждаме окончателно върху решетка.

С така приготвеното тесто се получават около 30 броя сладки.


Източник: kulinaria.bg