Автор
Woman.bg

Близките до нас градове, които си заслужава да посетите - част II

"Човекът е човек, само когато е на път", със сигурност сте чували този цитат поне веднъж в живота си. Ние сме на същото мнение, защото пътуването е от онези удоволствия, които облагородяват, дават свобода на духа...

Наближават коледните и новогодишни празници и всички ние се чудим каква екскурзия да си измислим, за да сменим традиционните места за почивка с нещо по-различно.

Затова днес ви предлагаме няколко градове недалеч от нас, които да посетите с минимални средства:

Солун, Гърция

Градът е изключително зелен и просторен със своите широки улици, паркове и площади. Стари къщи и неокласически сгради стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората са по нашенски гостоприемни и топли, като градът е популярен и със страхотната си кухня - никой не може да устои на вкусните сладки и пайове. Не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, предлагащи традиционни гръцки ястия. Сред най-известните забележителности на Солун са Бялата кула, църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Одрин, Турция

Със сигурност сте чували легенди за пазара в Одрин, където можете да си намерите хубави неща за минимални пари. Одрин е входът на Турция за западния свят, първата спирка на новодошлите от Европа. В него можете да намерите множеството джамии с елегантни куполи и минарета, които разкриват гледки от цялата провинция. Сред най – важните паметници на древността е Селим джамия или джамията Селимийе, която притежава най – високите минарета в Турция (70,9 метра) и грандиозен купол, по – голям от купола на Св. София в Истанбул. В града можете да посетите и атрактивни дворци – най – видният от тях е „Двореца на империята“ или Одринския дворец, построен при властването на Мурат II.

Нови Сад, Сърбия

Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия, елегантно простиращ се на десния бряг на преминаващата река Дунав. Нови Сад често е наричан "градът на падащите мостове, тъй като само за 100 години мостовете над Дунав са били разрушавани над 11 пъти. Сръбският град Нови Сад има изцяло европейска атмосфера. Най-голямата забележителност на града е крепостта Петроварадин - огромен дворцов комплекс, издигнат на хълм на срещиположния бряг на Дунав, който е разположен на обща площ от 112 хектара. Това е и една от най-големите и внушителни крепости в цяла Източна Европа. Заслужава си да се посети заради европейското излъчване, което притежава и заради спокойния начин на живот, който може да се забележи именно там.