Автор
Woman.bg

Близките до нас градове, които си заслужава да видите - част I

Със сигурност сте чували от приятели, минавали с кола или чували от други техни приятели, че съществуват градове на една ръка разстояние от България, в които ще си прекарате толкова добре, колкото и в Париж или Лондон.

Днес ще представим на вашето внимание три града "на една ръка разстояние" оттук, които си заслужава да посетите на следващото ви пътешествие.

Белград, Сърбия

Белград е разположен на вливането на река Сава в Дунава, като е разделен на две основни части: отсам Сава е старият град, а от другата страна – Нови Белград. Това е най-големият град и столица на Сърбия, с изключително красива река, той е и научен и културен център на страната. Има над 30 музея и галерии, между които са Музеят на лова, на ж.п. транспорта, на сръбския географ Йован Цвиич. За разнообразие можете да избирате да посетите 7 театъра, филхармония и много киносалони. Архитектурата му включва множество старинни сгради, като много туристи сравняват атмосферата му със софийската.

Букурещ, Румъния

Букурещ e столицата на Румъния и най-големият град в страната, а по брой на населението е най-голям и на Балканския полуостров. Наричат този прекрасен град "най-добре запазената тайна на Европа". Ресторанти, барове, художествени галерии и музеи могат да се намерят на всеки ъгъл. Легендата разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Букурещ е наричан още "Малкият Париж" заради приликата си с френската столица - архитектурата от ХІХ век, протичащата река и Триумфалната арка, все забележителности, които ще оцените и харесате.

Истанбул

Със сигурност поне един ваш познат е ходил на екскурзия до Истанбул и е останал изключително впечатлен. Препоръчваме ви да отделите време за забележителности като църквата Света София, Синята Джамия, дворците Топкапъ и Долмабахче, пазарите – Капалъ чарши, Египетския пазар, района на Таксим и кулата Галата. Разполагате ли с повече време за разходки, непременно се разходете по Босфора. Ако сте в града през април или началото на май, препоръчваме ви да посетите парка Емирган, за да видите лалетата. Истанбул е разположен от двете страни на Босфора и притежава обсипано с куполи и минарета небе, което въвлича в една истинска арабска приказка за 1001 нощи.