Понякога положителният резултат на теста за бременност придобива допълнителен смисъл: вие не просто сте бременна, а сте бременна на квадрат! Тоест, очаквате близнаци.

Понякога тази новина радва безумно много, понякога хвърля в размисъл. При всеки случай ви очаква не само двойно щастие, но и двойни трудности. Ще разкажем за особеностите на многоплодната бременност.

Предпоставки

В цялата човешка история с раждането на близнаци при различните народи се свързват най-различни поверия, митове и легенди. И, въпреки че в историята отдавна е отминал периодът на суеверията и предразсъдъците, лекарите и до днес не са единодушни в отговор на въпроса каква е причината за развитието на многоплодната (многозиготна) бременност. Още повече, че съществуват редица фактори, които в някои случаи подпомагат зачеване на близнаци:

- някои специалисти свързват зачестилите случаи на раждане на близнаци с това, че все повече жени раждат дете след 30-годишна възраст, а с възрастта в кръвта се увеличава концентрацията на фоликулостимулиращия хормон, който подпомага узряването на яйцеклетката. Често това води до едновременното узряване на няколко яйцеклетки;

- заради замърсяването на околната среда и свързаните с нея неблагоприятни последици за съвременния живот зачести броят на обръщащите се към репродуктивните центрове жени. Много от тях просто не могат да забременеят по естествен път и са принудени да прибягнат до ин витро процедурата. След преминаване на курс по хормонална терапия, който се прави преди процедурата по оплождането, узрява не една, а няколко яйцеклетки (което повишава вероятността за успех на ин витро процедурата, тъй като не всички яйцеклетки са жизнеспособни);

- и не на последно място - наследствената предразположеност за раждане на близнаци.

Еднояйчни или двуяйчни - в какво е разликата?

Близнаците могат да са като две капки вода, а могат и съвсем да не си приличат. Първите са еднояйчни близнаци, те се раждат в резултат на разделяне на оплодена яйцеклетка на две части (т.нар. монозиготна бременност). Вторите са двуяйчни, те се развиват от две оплодени яйцеклетки (двузиготна или двуяйчна бременност). Според статистиката на всеки 100 двойки близнаци 25 са еднояйчни. При износването на тризнаци е възможно раждане както на разнояйчни, така и на два еднояйчни и един “единичен” близнак.

Особености при износването

Многоплодната бременност често е съпроводена с усложнения. Особено през втората част на бременността често откриват у бъдещата майка на близнаци анемия, неправилно предлежание на плода, разширени вени на краката и др.

Жена, която очаква близнаци (а още повече тризнаци или четиризнаци), трябва да е под постоянен контрол от специалисти. Започвайки от второто тримесечие на бременността, се препоръчва два пъти месечно посещение на лекар, а през третото тримесечие - всяка седмица. Много бъдещи майки смятат това за излишно, макар че трябва да се отбележи, че в периода на износване на близнаци може да се сблъскате с много скрити проблеми, които могат да се забележат само при навременна диагностика.

Бременните с близнаци трябва също така да обърнат особено внимание на начина си на хранене и приема на специални витамини, чието предписание се прави от лекар.

Възможни усложнения след раждането

Близнаците обикновено се раждат недоносени (според статистиката 75% близнаци и близо 85% от тризнаците се раждат преждевременно). Обикновено всеки новореден близнак тежи по-малко от само родено дете. Когато децата се раждат с ниско тегло или недоносени, те често са с по-нисък имунитет и съответно - по-ниска възможност за съпротивление на инфекции. Също така може да са с недоразвита нервна система, което от своя страна може да предизвика разстройства на съня, повишена възбудимост или обратното - отпадналост и сънливост.

Разбира се, подобни проблеми не е задължително да възникнат и близнаците е възможно да се родят доносени и здрави. Във всеки случай, повечето трудности, с които се сблъскват новородените близнаци и родителите им, са лесно решими, а проблемите със здравето постепенно стигат до “няма проблеми със здравето” при правилна грижа и изпълнение на препоръките на специалистите.

Раждането на близнаци не е само “физиологично” изпитание за майките им, но и емоционално - и за двамата родители. Отглеждането и възпитанието едновременно на две деца изисква огромно търпение и труд. Но пък такива родители са големи късметлии - с раждането на близнаците те получават не само двоен товар за обгрижване, но и двойна порция детска любов, пише dete.bg.